Pyszne sakiewki schabowe z farszem na bazie młodej kapusty otuliłam boczkiem i upiekłam w piekarniku. Najlepszy przepis na obiad na każdą okazję.
Schab często gości na naszym stole, chociaż najczęściej w formie kotletów i duszonego schabu w sosie. Kiedy odkryłam ten przepis na sakiewki, robię go na okrągło. Pyszny farsz na bazie młodej kapusty z koperkiem idealnie pasuje na letnie obiady. Dzięki upieczeniu całości w piekarniku danie jest lżejsze i mniej tłuste. Plasterki boczku sprawią z kolei, iż schab nie stanie się suchy i niesmaczny. Elegancko podane sprawdzą się również na rodzinne imprezy i inne uroczystości.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Sakiewki schabowe z młodą kapustą
Składniki na farsz:
- 1/2 małej młodej kapusty,
- 1 pomidor (obrany, pokrojony),
- 3 łyżki posiekanego koperku,
- sól/pieprz.
Reszta składników:
- 4 plastry schabu wieprzowego,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 2 łyżeczki czosnku ziołowego,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 8 plastrów boczku,
- 4 pomidorki koktajlowe,
- 1 cukinia.
Sposób przygotowania:
- Młodą kapustę szatkuję i wrzucam do garnka z gotującą się wodą. Gotuję do momentu, aż będzie miękka i odcedzam.
- Do kapusty dodaję pokrojony pomidor oraz posiekany koperek i doprawiam solą oraz pieprzem. Mieszam składniki.
Farsz do sakiewek- Pyszności
- Plastry schabu rozbijam przy pomocy tłuczka. Doprawiam słodką papryką, ziołowym czosnkiem oraz solą i pieprzem. Mięso nacieram przyprawami, aby nieco wniknęły w jego struktury. Czosnek ziołowy możesz zastąpić zwykłym czosnkiem oraz pieprzem ziołowym – zmniejsz wtedy ilość czarnego pieprzu.
Sakiewki schabowe-Pyszności
- Cukinię kroję w dość grube plastry i wykrawam w nich miąższ.
Wydrążona cukinia- Pyszności
- Na małej miseczce układam na krzyż dwa plastry boczku tak, aby wystawały poza jej krawędź. Do środka wkładam plaster schabu, przyprawami do dołu, tworząc miseczkę. Wypełniam ją przygotowanym farszem z kapusty i zawijam wystającymi częściami schabu i boczku.
Sakiewki schabowe-Pyszności
- Na górze umieszczam pierścień z cukinii i zawijam go końcówkami boczku. Tak przygotowane sakiewki umieszczam w naczyniu żaroodpornym, układam na górze pomidorki koktajlowe i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza. Piekę przez 20 minut.
Pieczenie sakiewek- Pyszności
- Sakiewki wykładam na talerz. Podaję samodzielnie, ale możesz zaserwować je również w towarzystwie np. ziemniaków. Idealne na obiad, ciepłą kolację i elegancką przekąskę.
Smacznego!Sakiewki schabowe z młodą kapustą