Mielone jak u babci. Pamiętaj o jednym, a lepszych nigdy nie zjesz

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Kotlety mielone jak u babci - przepis. Fot. Pixabay


Kotlety mielone to smak dzieciństwa. Przygotowanie ich w taki sposób, by smakowały jak u babci, wymaga jednak poznania pewnego sekretu. Wówczas będą soczyste i obłędnie pyszne. Wystarczy, iż zetrzemy ten składnik do mięsa mielonego i dokładnie wyrobimy mięsną masę.

Jak zrobić kotlety mielone, by były idealnie pulchne i soczyste? Okazuje się, iż przykładanie wagi do szczegółów i dodanie jednego magicznego składnika, potrafią zdziałać cuda. Aby ten polski obiad wyszedł idealnie, należy też zadbać o to, by produkty były bardzo dobrej jakości. Doceni to każdy członek twojej rodziny.<

Kotlety mielone jak u babci. Dodaj to do mięsa, a nie pożałujesz

Kotlety mielone podane w towarzystwie gotowanych ziemniaków i mizerii to jeden z najlepszych polskich obiadów. Wiele osób skarży się jednak, iż nie potrafi zrobić dobrych mielonych. Ten jeden trik sprawi jednak, iż mielone będą smakować jak u babci.

Planując obiad, warto zadbać o dobrej jakości mięso. Do kotletów mielonych świetnie sprawdzi się zarówno wieprzowina jak i mięso wieprzowo-wołowe. Ważna jest również bułka, którą trzeba namoczyć w mleku, a następnie dodać do mięsnej masy. Cały sekret tkwi jednak w dodaniu do mięsa na mielone trochę tartej cukinii. Dzięki niej kotlety będą soczyste jak nigdy dotąd.

Kotlety mielone jak u babci – przepis. Fot. Pixabay

Kotlety mielone z cukinią – przepis. Sposób przygotowania krok po kroku

Kotlety mielone nie są trudne w przygotowaniu, jednak wymagają czasu i chęci. Czego potrzebujemy do ich przygotowania?

Sprawdź również: Gwiazda „Klanu” jest nie do poznania. Zrezygnowała z jednego produktu i chudnie na potęgę

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa
  • pół młodej cukinii
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • bułka tarta
  • mleko
  • sól, pieprz i inne ulubione przyprawy
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię dokładnie myjemy, a następnie ścieramy ją na tarce na grubych oczkach. Posypujemy solą, a następnie odsączamy sok i dodajemy ją do mielonego mięsa.
  2. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, cebulę, bułkę tartą namoczoną wcześniej w mleku oraz cukinię. Mięsną masę doprawiamy pieprzem i solą oraz ulubionymi przyprawami.
  3. Z masy formujemy kotlety mielone i smażymy je na rozgrzanym oleju.

Podajemy z mizerią i ziemniakami bądź frytkami i surówką. Smacznego!

Idź do oryginalnego materiału