Miękkie pierniczki bez miodu

gotujzcukiereczkiem.pl 1 rok temu

Pierniczki bez miodu to pyszne ciastka chrupiące z zewnątrz, a miękkie i puszyste w środku. Są ekspresowe w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki. Z dobrą organizacją można je przygotować w 30-40 minut. Nie mamy tutaj wałkowania, ale z ciasta robimy kuleczki. Wśród składników nie ma także tłuszczu (masła), ale ciastka przygotowane są z dodatkiem kwaśnej śmietany.

Więcej przepisów na pierniczki

  • Piernikowe choinki
  • Pierniczki alpejskie
  • Pierniki miękkie i puszyste
  • Pierniki do lukrowania

Miękkie pierniczki bez miodu

Są mięciutkie i puszyste w środku, a chrupiące z zewnątrz i oblane cienką warstwą lukru. Można je przechowywać do 3 tygodniu w zamkniętym pojemniku.

Miękkie pierniczki bez miodu

Składniki (25 sztuk):

  • 2 szklanki mąki pszennej (około 300g),
  • 2 łyżki przyprawy do piernika,
  • 1 łyżka kakao,
  • 150g gęstej śmietany 18%,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 3/4 szklanki cukru (150g),
  • 1 jajko,
  • skórka starta z 1 cytryny,
  • skórka starta z 1/2 pomarańczy,
  • LUKIER:
  • 3 łyżki mleka,
  • około 15 łyżek cukru pudru

Przygotowanie:

Szklanka o pojemności 250ml.

Najlepiej, gdy wszystkie składniki na pierniczki będą w temperaturze pokojowej, ale nie jest to konieczne.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, góra-dół. Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.

Przygotowanie ciasta na pierniczki

Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier, śmietanę i sodę. Mieszamy. W drugiej misce łączymy ze sobą suche składniki: mąkę pszenną, kakao i przyprawę do piernika. Łączymy zawartość obu misek i dodajemy skórki starte z cytrysów. Mieszamy do dobrego połączenia składników i otrzymania gęstego ciasta. Ciasto będzie klejące. Zwilżamy dłonie wodą i odrywamy po kawałku ciasta. Formujemy kuleczki (o wadze 26g każda) o wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki układamy na blaszce do pieczenia zachowując odstępy. Pieczemy około 12-15 minut, do zarumienienia.

Pieczenie i lukrowanie pierniczków

Aby przygotować lukier wlewamy do miski mleko. Stopniowo dodajemy cukier puder i mieszamy rozcierając o ścianki.

Wystudzone pierniczki układamy na kratce. Pod kratkę najlepiej jest podstawić duży talerz, aby lukier miał gdzie ściekać. Przy pomocy pędzelka smarujemy pierniczki lukrem. Możemy je posypać dowolną posypką. Przechowujemy do 3 tygodni w zamkniętym pojemniku. Smacznego!

Pierniczki bez miodu

Jeśli przygotujesz pierniczki bez miodu to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeżeli oznaczysz mnie również na Facebooku lub
:

#GotujZCukiereczkiem


Pierniczki


#Boże Narodzenie #przyprawa korzenna #śmietana 18%

Idź do oryginalnego materiału