Pierniczki bez miodu to pyszne ciastka chrupiące z zewnątrz, a miękkie i puszyste w środku. Są ekspresowe w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki. Z dobrą organizacją można je przygotować w 30-40 minut. Nie mamy tutaj wałkowania, ale z ciasta robimy kuleczki. Wśród składników nie ma także tłuszczu (masła), ale ciastka przygotowane są z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Więcej przepisów na pierniczki
- Piernikowe choinki
- Pierniczki alpejskie
- Pierniki miękkie i puszyste
- Pierniki do lukrowania
Miękkie pierniczki bez miodu
Są mięciutkie i puszyste w środku, a chrupiące z zewnątrz i oblane cienką warstwą lukru. Można je przechowywać do 3 tygodniu w zamkniętym pojemniku.
Miękkie pierniczki bez miodu
Składniki (25 sztuk):
- 2 szklanki mąki pszennej (około 300g),
- 2 łyżki przyprawy do piernika,
- 1 łyżka kakao,
- 150g gęstej śmietany 18%,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 3/4 szklanki cukru (150g),
- 1 jajko,
- skórka starta z 1 cytryny,
- skórka starta z 1/2 pomarańczy,
- LUKIER:
- 3 łyżki mleka,
- około 15 łyżek cukru pudru
Przygotowanie:
Szklanka o pojemności 250ml.
Najlepiej, gdy wszystkie składniki na pierniczki będą w temperaturze pokojowej, ale nie jest to konieczne.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, góra-dół. Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Przygotowanie ciasta na pierniczki
Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier, śmietanę i sodę. Mieszamy. W drugiej misce łączymy ze sobą suche składniki: mąkę pszenną, kakao i przyprawę do piernika. Łączymy zawartość obu misek i dodajemy skórki starte z cytrysów. Mieszamy do dobrego połączenia składników i otrzymania gęstego ciasta. Ciasto będzie klejące. Zwilżamy dłonie wodą i odrywamy po kawałku ciasta. Formujemy kuleczki (o wadze 26g każda) o wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki układamy na blaszce do pieczenia zachowując odstępy. Pieczemy około 12-15 minut, do zarumienienia.
Pieczenie i lukrowanie pierniczków
Aby przygotować lukier wlewamy do miski mleko. Stopniowo dodajemy cukier puder i mieszamy rozcierając o ścianki.
Wystudzone pierniczki układamy na kratce. Pod kratkę najlepiej jest podstawić duży talerz, aby lukier miał gdzie ściekać. Przy pomocy pędzelka smarujemy pierniczki lukrem. Możemy je posypać dowolną posypką. Przechowujemy do 3 tygodni w zamkniętym pojemniku. Smacznego!
Pierniczki bez miodu