Miękka golonka na obiad. Poznaj sekret soczystego mięsa. Z tym przepisem będzie rozpływać się w ustach

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: 123rf.com/alexraths/zdjęcie ilustracyjne


Tradycyjna golonka pieczona w brytfance ma zagorzałych fanów. Dla wielu osób jest to obowiązkowy posiłek do zjedzenia w karczmach lub na wiejskich biesiadach. Ważne, aby uzyskać idealny kontrast między chrupiąca skórką a miękkim mięsem. Zobacz przepis na idealną golonkę.

Gotowana golonka z piekarnika – przepis na domowy posiłek

Liczba porcji: dla 2 – 4 osób.
Czas przygotowania: 3 godziny.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 1 kg golonki wieprzowej,
  • 1 marchewka,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1/4 bulwy selera,
  • 1 por,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 liść laurowy,
  • 4 ziela angielskie,
  • 4 ziarna czarnego pieprzu,
  • 5 g soli,
  • 1,5 l wody albo tyle, aby przykryć mięso w naczyniu.

Marynata do pieczenia:

  • 1 szklanka ciemnego piwa,
  • 1 łyżka musztardy Dijon,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki.

Jak zrobić golonkę?

Przygotowanie:

  1. Golonkę przed gotowaniem warto opalić nad palnikiem gazowym, aby pozbyć się resztek włosów.
  2. Do dużego garnka należy wlać wodę, dodać obrane, pokrojone na ćwiartki warzywa i przyprawy. Cebulę należy obrać i lekko przypalić nad ogniem, w taki sam sposób jak do rosołu.
  3. Gdy bulion warzywny się zagotuje, należy włożyć do niego golonkę.
  4. Taką golonkę trzeba piec przez 45 minut, aż będzie miękka.
  5. Mięso należy przełożyć do brytfanki lub głębokiego naczynia żaroodpornego.
  6. Następnie z musztardy, papryki i majeranku trzeba zrobić marynatę do golonki.
  7. Powstałą marynatą należy dokładnie wysmarować mięso i odstawić na godzinę, aby smaki przeszły golonki.
  8. Kolejnym krokiem jest wymieszanie piwa ze szklanką wywaru pozostałego z gotowania golonek. Powstałą zalewę należy umieścić w naczyniu, polewając wokół golonek.
  9. Brytfankę lub naczynie żaroodporne należy przykryć od góry pokrywką.
  10. Golonkę w piwie należy wstawić do nienagrzanego piekarnika ustawionego na 190° Celsjusza. Naczynie z golonką powinno być na najniższym poziom. Golonka powinna piec się przez godzinę od momentu nagrzania piekarnika.
  11. Aby golonka się zarumieniła, 15 minut przed końcem pieczenia należy zdjąć pokrywkę.
  12. Golonka jest gotowa do podania. Można to sprawdzić poprzez nakłucie jej widelcem lub termometrem kuchennym. Mięso wewnątrz powinno osiągnąć minimum 70° Celsjusza.

Czytaj także: Tradycyjne cynaderki jak z PRL-u. Poznaj przepis na domowy posiłek z podrobów. Tym daniem zajadano się w barach mlecznych

Sposób podania golonki

Krucha golonka z piekarnika może być podawana na wiele sposobów. Najczęściej jest to purée ziemniaczane, kopytka, kluski śląskie i surówka z kiszonej kapusty. Znakomicie sprawdza się także modra kapusta. Do golonki można zrobić szybki sos pieczeniowy, który podkreśli smak mięsa.

Dodatki do golonki

Wśród przypraw, które podkreślą smak golonki, można skorzystać z mielonego kminu rzymskiego, kminku, tymianku albo sproszkowanych ziaren kolendry. Marynatę do golonki można także wzbogacić słodkim smakiem miodu i zaostrzyć dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału