Mężczyzna przez 17 lat nie wiedział co wywołuje alergię. Okazało, iż jadł to codziennie

5mindlazdrowia.pl 2 lat temu

Warzywa powinny być podstawowym składnikiem każdego dania. Są bardzo bogate w cenne składniki i posiadają kilka kalorii. A co w przypadku, gdy ktoś jest na nie uczulony?

Człowiek, który jest uczulony na warzywa

źródło: canva

36-letni Amerykanin przez 17 lat borykał się z wieloma ciężkimi objawami. Za każdym razem gdy spożył marynowane warzywa, pomidory lub bakłażany odczuwał nudności, był skrajnie zmęczony, miał gorączkę a czasami choćby wymiotował. Potem na jego ciele pojawiała się czerwona wysypką, obejmującą szyję, klatkę piersiową, wewnętrzną stronę ramion i ud. Zwykle znikała w ciągu 24-36 godzin. Wraz z wysypką pojawiły się skurcze żołądka, ból gardła i biegunka. Te objawy utrzymywały się około dwóch dni, ale od czasu do czasu pojawiał się również pulsujący ból głowy, który trwał tydzień.

źródło: dailymail

Innymi objawami, które pojawiły się przez cały czas, były zgaga, drgania mięśni, kichanie oraz senność i zapach dymu po jedzeniu.

Nie tylko warzywa powodowały, iż mężczyzna doznawał reakcji alergicznej, ale również pizza, owoce morza, sery, wino i niektóre wędliny.

36-latek musiał długo czekać, zanim ostatecznie zdiagnozowano u niego ciężką alergię na histaminę. Lekarze twierdzą, iż jest pierwszym znanym pacjentem, który tak dotkliwie odczuwał reakcje po zjedzeniu niektórych pokarmów, w tym warzyw.

źródło: dailymail

Histamina jest produkowana przez ludzki organizm. Pełni szereg istotnych funkcji w ciele człowieka. Uwalniana jest pod wpływem w różnego rodzaju czynników tj. zmiany temperatury, uszkodzenia tkanki czy kontaktu z alergenem. Można ją również znaleźć w wielu popularnych produktach spożywczych np. pomidorach, bakłażanach, kiszonkach, truskawkach, serze, owocach morza, czy produktach pszenicznych.

Typowym posiłkiem wywołującym u mężczyzny atak alergiczny była zupa rybna z winem.

Lekarze przepisali mężczyźnie leki przeciwhistaminowe, aby złagodzić objawy. Jednak dopiero dieta niskohistaminowa spowodowała, iż dolegliwości zniknęły całkowicie.

Większość ludzi może bez problemu spożywać pokarmy bogate w histaminę, ale około 1 procent światowej populacji nie toleruje tej substancji.

Idź do oryginalnego materiału