Poznaj menemen – wyśmienitą jajecznicę po turecku, która skradła moje kubki smakowe. Jest delikatnie kremowa i lekko słodka. Wyśmienity smak powstaje na bazie duszonych na oliwie malinowych pomidorów i zielonej papryki. Takie posiłek zapewnia mi dużo energii na cały dzień.
Nie jest tajemnicą, iż uwielbiam jajecznicę. Sprawdź mój szczegółowy opis wykonania najlepszej jajecznicy. Tym razem przygotujemy jajecznicę w wersji tureckiej z dużą ilością pomidorów, papryki i cebulki duszonych na oliwie z oliwek. Menemen sprawdzi się świetnie jako syte i pożywne śniadanie, podwieczorek lub kolacja. Koniecznie sprawdź jajecznicę w wersji orientalnej :-).
Składniki na turecką jajecznicę menemen
Podane składniki są dla 2 lub 4 osób.
- 5 jajek (o temperaturze pokojowej)
- 400 g świeżych pomidorów malinowych bawole serce (kilka mniejszych lub 1 większy pomidor) lub z puszki
- 100 g cebuli (1 mała sztuka)
- 1 papryka zielona (około 150 – 200 g)
- pół łyżeczki soli
- 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu czarnego
- 4 łyżki oliwy z oliwek do smażenia (ewentualnie jeżeli nie masz to masło lub olej roślinny)
- szczypiorek do posypania jajecznicy
Sposób wykonania tureckiej jajecznicy menemen
Do zrobienia menemen przygotuj większą patelnię z grubym dnem i drewnianą łyżkę do mieszania. Przyda się także ostry nóż i deska do krojenia.
Krok 1 przygotowuję warzywa
Cebulę obieram z łupinek i kroję w drobną kostkę.
Paprykę myję i przekrawam na pół. Usuwam gniazdo nasienne i białe błonki. Kroję w drobną kostkę.
Pomidory sparzam wrzątkiem i usuwam skórkę. Następnie przekrawam na pół, usuwam zielone miejsce po łodydze i kroję w drobną kostkę.
Jeśli poza sezonem nie masz dostępu do świeżych pomidorów, to z powodzeniem możesz wykorzystać pomidory z puszki. Wystarczy je tylko pokroić w kostkę i usunąć ewentualne skórki.
Krok 2 – podsmażam warzywa
Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek. Wrzucam pokrojoną w kostkę cebulkę oraz paprykę i często mieszając, duszę pod przykryciem na nie dużym ogniu przez około 4 minuty. Papryka i cebulka będą twardawe, ale zmiękną podczas dalszego duszenia.
Następnie wrzucam pomidory i smażę także na niedużym ogniu przez około 10 – 12 minut, aż woda z nich odparuje i warzywa będą miękkie.
Krok 3 – wbijam jajka
Na patelnię z podsmażonymi warzywami wbijam jajka i oprószam do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. jeżeli lubisz aromatyczne smaki i intensywnie czerwony kolor, to dodaj także 1/3 lub pół łyżeczki czerwonej papryki. Wszystko smażę przez kilka minut na średnim ogniu. Przez pierwszą minutę nie mieszam, a następnie łączę poprzez częste mieszanie. Jajecznicę smażę, aż otrzymam ulubioną konsystencję. Trwa to około 3 do 4 minut. Trudno uchwycić ten moment, kiedy jajka się zetną, ale nie będą spieczone. Dlatego na moim blogu znajdziesz szczegółowy opis jak zrobić najlepszą jajecznicę – kliknij. W menemen jajka mogą być bardziej ścięte, ponieważ warzywa nadają wilgotności potrawie.
Menemen podaję zaraz po usmażeniu z ulubionym, chrupiącym pieczywem. Możesz posypać posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!