Melon – smaczne, zdrowe i do tego świetnie wygląda
Melon – dziś chciałbym zaproponować wam jako smaczną przekąskę, sałatkę na jego bazie. Jeszcze do niedawna nie byłem przekonany do melona, a adekwatnie melonów, bo spróbowałem już Galii, żółtego i zielonego. Przekonała mnie do nich moja dobra znajoma, której dedykuję ten wpis. Dzięki Karolina!!!
Składniki
– duży melon (dowolny rodzaj),
– arbuz,
– jeżyny,
– maliny,
– inne owoce według gustu,
– 2 łyżki cukru,
– spory pęczek liści mięty,
– 150 ml wody
Wykonanie:
Na początek w małym naczyniu przygotowujemy syrop z wody i cukru. Podgrzewamy go doprowadzając do wrzenia. Następnie zdejmujemy z ognia dodajemy liście mięty i przykrywamy talerzykiem tak by syrop nabrał smaku i aromatu mięty. Zostawiamy kilka z nich do dekoracji sałatki. Duży melon kroimy na pół i wydrążamy z niego pestki. Z połówek następnie wydrążamy łyżką fragmenty miąższu, aż powstanie coś na kształt łódki. Miąższ arbuza kroimy w kostkę. Mając przygotowane wszystkie składniki umieszczamy je w wydrążonym melonie warstwami na przemian: maliny i jeżyny, melon, arbuz do chwili aż całość wypełni z małą górką połówkę melona. Całość polewamy wcześniej przygotowanym syropem i dekorujemy pozostawionymi listkami mięty. Sałatkę można konsumować bezpośrednio po przygotowaniu, ale ja proponuję schłodzić ją w lodówce przez przynajmniej 2 godziny. Smaki się przegryzą ze sobą i będzie jeszcze lepsza.
Daj znać jeżeli ją zrobisz i opisz w komentarzu swoje smakowe doznania.
Smacznego!