Mazurek pistacjowy z malinami - deser, który znika z talerzy w mgnieniu oka

kobieta.gazeta.pl 1 dzień temu
Zdjęcie: Fot. Arkadiusz Ćcichocki / Agencja Wyborcza.pl


Mazurek to tradycyjny deser wielkanocny, który przygotowujemy zwykle w ten jedyny czas w roku. Przepisy są bardzo zróżnicowane smakowo, dlatego każdy może wybrać wariant, który najbardziej trafia w jego gusta. My proponujemy deser o smaku pistacjowym z dodatkiem musu malinowego. Jest słodki i rozpływa się w ustach.
Mazurek pistacjowy z malinami to deser, który zaspokoi choćby najbardziej wymagające podniebienia. Dodatek pasty pistacjowej daje przyjemny orzechowy posmak, który w połączeniu z kwaskowatym musem malinowym tworzy zupełnie wyjątkową kompozycję. Ciasto można przygotować z kilkudniowym wyprzedzeniem.


REKLAMA


Zobacz wideo Wielkanoc bez niej nie istnieje. Oto najszybszy przepis na najlepszą ćwikłę z chrzanem


Mazurek - ciasto kruche. Jakie składniki będą potrzebne?
Przygotowanie maślanego spodu to pierwszy etap pracy nad naszym mazurkiem. Ciasto robimy z następujących składników:


200 g mąki pszennej
130 g zimnego masła
2 żółtka
60 g cukru pudru
szczypta soli


Wielkanocny mazurek - przepis na spód krok po kroku
Wszyscy uwielbiamy szybkie i proste w przygotowaniu przepisy. Kilka minut - tylko tyle czasu wystarczy, aby przygotować kruchy spód na nasz wielkanocny mazurek. Przepis wykonasz zgodnie z poniższą instrukcją:


Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone w drobną kostkę zimne masło, cukier puder i szczyptę soli
Dodajemy żółtka i zaczynamy wyrabiać ciasto
Gdy ciasto będzie jednolite, rozwałkowujemy je, a następnie wycinamy pożądany kształt (np. jajko, prostokąt itp.)
Z resztek ciasta tworzymy rulon i obtaczamy nim spód naszego mazurka, tworząc ''ściankę''
Owijamy folią spożywczą i wstawiamy na kwadrans do lodówki
Wyjmujemy spód z lodówki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół)
Pieczemy przez 15 minut
Wyjmujemy i studzimy


Zobacz też: Ekspresowe pieczarki faszerowane jajkiem, zapieczone w chrupiącej panierce
Mazurek wielkanocny. Jak przygotować mus malinowy do deseru?
Smakowita konfitura o smaku malinowym to dodatek, który wyróżnia nasz mazurek wielkanocny. Jak ją przygotować? Na początku należy skompletować poniższe składniki:


300 g mrożonych malin
2 łyżeczki żelatyny
kilka łyżek cukru pudru


Przygotowanie:


W rondelku umieszczamy mrożone maliny i cukier puder
Podgrzewamy, a następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę
Mieszamy dokładnie
Blendujemy na gładki mus, zdejmujemy z ognia i studzimy (mus można przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek z malin)
Wstawiamy do lodówki
Gdy mus stężeje, wykładamy go na upieczony spód
Ponownie wstawiamy do lodówki


Mazurek - ciasto wielkanocne o smaku pistacjowym. Jak przygotować krem?
Krem o smaku pistacji to ostatnia warstwa, którą wykładamy na nasz mazurek. Ciasto wielkanocne będzie bardzo słodkie, ponieważ dodajemy do niego także białą czekoladę. Poniżej szczegółowa lista składników:


50 g pasty pistacjowej
100 g białej czekolady
80 ml śmietanki 30% lub 36%


Przygotowanie:


Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku
Podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i składniki połączą się w jednolitą masę
Jeszcze ciepły krem wykładamy na mus malinowy


Mazurek świąteczny. Do dekoracji wykorzystaj maliny liofilizowane
Gdy krem pistacjowy znajdzie się na spodzie, nasz mazurek świąteczny jest prawie gotowy. Została tylko dekoracja. Na zielonej paście pistacjowej bardzo dobrze będą się prezentowały np. maliny liofilizowane, które oprócz walorów wizualnych, jeszcze bardziej podkręcają smak naszego deseru. Do ozdobienia mazurka można wykorzystać także migdały i mini bezy bądź wiórki kokosowe.


Które ciasto świąteczne lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Idź do oryginalnego materiału