Mazurek bardzo cytrynowy

smacznapyza.blogspot.com 5 lat temu
Mazurek to zwykle bardzo słodki deser, nieodmiennie kojarzący się z Wielkanocą. Bardzo lubię mazurka z kajmakiem, ale ciężko zjeść go więcej niż mały kawałeczek. Mazurek cytrynowy też jest słodki, ale dzięki cytrynie ta słodycz jest mocno przełamana i kwaskowa.

Mój mazurek jest bardzo, bardzo cytrynowy. Pachnąca skórka cytrynowa jest w bardzo kruchym cieście, krem zrobiłam na bazie soku cytrynowego, a na wierzchu ułożyłam cytryny kandyzowane. Dzięki temu mazurek pachnie, smakuje i wygląda niezwykle cytrynowo.

Z kruchego ciasta, tego samego które wykorzystuję na spód mazurka, można zrobić też cudownie kruche małe ciasteczka. Wystarczy ciasto rozwałkować i wyciąć dowolne kształty. Ja takie ciasteczka smaruję roztrzepanym białkiem i posypuję cukrem gruba rafinada. Podczas przygotowywania mazurka też zrobiłam kilka takich ciasteczek, przydadzą się do dekoracji.

Zobacz jak zrobić wesołe ciasteczka owieczki

Mazurek cytrynowy jest przepyszny! Kruche ciasto ze słodko kwaśnym kremem, kandyzowanymi cytrynami i chrupiącymi bezami.

ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Idź do oryginalnego materiału