Matteo Brunetti bawi się tradycją i robi niecodzienny deser. Pójdź w jego ślady i zrób najlepsze tiramisu malinowe. Wodzi na pokuszenie!

stronakuchni.pl 4 dni temu
Matteo Brunetti w książce „Włoska uczta” przedstawia najsmaczniejsze sposoby na zrobienie włoskich specjałów w zaciszu własnej kuchni. Finalista 6. Edycji programu „MasterChef” z poczuciem humoru i pomysłowością podaje przepisy, które pokazywał w swoich mediach społecznościowych. Wśród nich jest malinowe tiramisu. Zobacz przepis na wyborny deser bez pieczenia.

Na początku przepisu na tiramisu malinowe Matteo Brunetti przyznaje, iż chciał czytelników książki zaskoczyć tym przepisem. Klasyczne tiramisu według niego jest przepyszne. Jednak to niecodzienne z malinami zasługuje na miano słodko-kwaśnej rozkoszy. Co więcej, popularny twórca internetowy nazywa je wprost petardą. Deser przyrządza się tak jak tradycyjny deser na podłużnych biszkoptach savoiardi.

Przepis na malinowe tiramisu

Liczba porcji: na 6 porcji.
Czas przygotowania: 30 minut + 3 godziny chłodzenia w lodówce.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g malin mrożonych + kilka do dekoracji,
  • 100 g cukru pudru,
  • 80 ml wody,
  • 1 cytryna,
  • 1 limonka,
  • 5 żółtek,
  • 6 łyżek cukru,
  • 750 g mascarpone,
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego,
  • biszkopty savoiardi (całe opakowanie).

Może cię także zainteresować:

  • Wyśmienity deser a'la malinowe tiramisu. Zrobisz go w 15 minut

Jak zrobić tiramisu malinowe?

Sposób przygotowania:

  1. Na dużą patelnię wsyp lodowate (jak serce Twojego byłego) maliny i cukier puder.
  2. Dodaj wodę, skórkę z cytrusów i wyciśnięty z nich sok.
  3. Gotuj całość na średnim ogniu aż powstanie malinowa papka. Następnie przełóż wszystko do blendera i blenduj do momentu, aż uzyskasz bardzo gładki sos.
  4. Do dużej miski wlej żółtka i wsyp cukier. Całość ubij.
  5. Powinna powstać jasna i puszysta masa.
  6. Dodaj mascarpone oraz ekstrakt waniliowy i dalej ubijaj do momentu otrzymania gładkiej konsystencji.
  7. Wszystkie biszkopty zamocz po kolei w zblendowanych malinach. Połowę z nich ułóż na spodzie brytfanki.
  8. Wylej na nie połowę jasnej masy, a następnie polej ½ łyżki sosu malinowego.
  9. Całość przykryj pozostałymi biszkoptami, wylej pozostałą część jasnej masy i rozsmaruj ją równo.
  10. Na koniec wlej pozostały sos malinowy.
  11. Odstaw do lodówki na 3 godziny.
  12. Po wyciągnięciu możesz udekorować wierzch pozostałymi malinami. I bum!

Buon appetito!

Kim jest Matteo Brunetti?

Matteo Brunetti pochodzi z Rzymu. Jest między innymi popularnym kucharzem, podcasterem i prezenter telewizyjnym. Znany jako finalista 6. edycji programu „MasterChef”. Twórca internetowy pojawia się w programach śniadaniowych i prężnie rozwija swoje media społecznościowe o treści kulinarne.

Idź do oryginalnego materiału