Matcha w Łodzi – polecane miejsca

jemywlodzi.pl 4 dni temu

Czym jest matcha? Po czym poznać tę dobrej jakości i gdzie wypić dobrą matchę w Łodzi? Zebrałyśmy wasze polecenia!

freepik.com

Matcha-szał trwa w najlepsze, a napoje na bazie matchy to już obowiązkowy punkt menu każdej kawiarni. To napój, który albo się lubi, albo nie – często bowiem można trafić na źle przygotowaną matchę, która smakuje trawą czy choćby rybą. My póki co jesteśmy po tej drugiej stronie barykady, ale może nie trafiłyśmy jeszcze na matchę godną polecenia. Dlatego ostatnio poprosiłyśmy was o pomoc w znalezieniu tych najlepszych miejsc na matchę w Łodzi.

Matcha i rytuał chanoyu

Zanim przejdziemy do lokali, powiedzmy sobie krótko czym jest matcha. Matcha, to nic innego jak wysokiej jakości, sproszkowana zielona herbata pochodząca z Japonii. Powstaje ze specjalnie uprawianych liści krzewu herbacianego. Przed zbiorem krzewy osłania się od słońca, co zwiększa zawartość chlorofilu (zielonego barwnika), w efekcie czego liście zyskują intensywnie zielony kolor oraz bogaty smak. Po zbiorach liście są parowane i suszone, następnie bardzo drobno mielone.

Plantacja matchy. Źródło: moyamatcha

Matcha w Chinach i Japonii, to przede wszystkim duchowa ceremonia. Buddyjscy mnisi używają naparu z matchy podczas medytacji. Ceniona jest za adekwatności pobudzające i wspomagające koncentrację. Cała tradycja picia matchy w Japonii nosi swoją nazwę – chanoyu, czyli sztuka ceremonialnego przyrządzania i picia herbaty, będąca ważnym elementem kultury japońskiej. I z jednej strony to bardzo fajne, iż w gastronomicznych trendach wciąż możemy odkrywać nowe smaki i dalej zachwycać się ich bogactwem, z drugiej jednak kultura picia matchy przez ogólnoświatowy szał została mocno naruszona. Jak widzicie, proces produkcji tej herbaty wymaga czasu i odpowiednich warunków, a ze względu na wciąż rosnący popyt, na rynku pojawia się coraz więcej bardzo słabej jakości herbaty – barwionego na zielono proszku, produkowania matchy ze niskiej jakości liści, przyspieszanie procesu produkcji.

freepik.com
freepik.com

Po czym poznać dobrą matchę?

Zanim przystąpiłyśmy do pisania tego artykułu, zrobiłyśmy research wśród fanów matchy. Spytałyśmy po czym poznać dobrą matchę, albo skąd wiedzieć, iż mamy do czynienia z niskiej jakości produktem. Jest kilka punktów, które należy odhaczyć.
Po pierwsze kolor napoju: musi być intensywnie zielony, trawiasty, nie może być to zgniła zieleń. Po drugie smak: najlepszym wyróżnikiem dobrej, ceremonialnej matchy jest smak umami – pełny, „mięsisty”, można powiedzieć, iż ekko bulionowy. Matcha powinna być delikatnie słodka co wynika z dużej zawartości aminokwasów. Kolejny istotny punkt to brak goryczy, dobra matcha praktycznie nie jest cierpka. Ma tez świeży, intensywnie „zielony” smak, przypominający młode liście czy świeżo skoszoną trawę, ale w przyjemny sposób.
Po trzecie sposób przygotowania. Napój powinien być przyjemnie kremowy, bez wyczuwalnego na podniebieniu proszku.
Jeśli matcha jest niskiej jakości, wtedy smak jest bardziej gorzki, trawiasty, cierpki, a choćby rybi lub ziemisty.

Łódzkie matcharnie

Matcha me (Żeligowskiego 46)
W ofercie mają napoje z matchą w kilkunastu odsłonach. Od matchy ceremonialnej, przez matchę coconut Cloud, klasyczną z mango lub truskawką, aż po yuzu sour czy proteinowy matcha shake. Matchę importuje im TheTea – łódzcy herbaciani specjaliści, z którymi nie raz miałyśmy okazję współpracować. Ponadto właścicielka sama wypieka słodkości na bazie matchy.

Otwarte codziennie: poniedziałek – piątek od 7.00 do 18.00, w weekendy 8.00-16.00.

fot. Matcha Me
fot. Matcha Me

Maru (OFF Piotrkowska)
Tu również ogromny wybór napojów na bazie matchy, do tego więcej intrygujących smaków jak np. lawenda czy palony karmel. Do przygotowania napojów używają ceremonialnej matchy warszawskiej marki N Hype.

Otwarte codziennie od 11.00 do 20.00

fot. Maru
fot. Maru

Wazaap (Piotrkowska 31)
Autorska, ceremonialna matcha z Japonii, dodatkowo dostępna w wersji niebieskiej (bezkofeinowej). Do wypicia na miejscu lub zabrania na wynos. W lokalu dostępne są także bezglutenowe i bezcukrowe słodkości z Łódzkiej cukierni.

Otwarte codziennie: od poniedziałku do piątku 7.30-20.00, w weekendy od 9.00 do 20.00.

fot. Wazaap
Wazaap

Do Rąsi (Więckowskiego 1)
Matcha tradycyjna od Moya Matcha, dostępna w wielu wariantach smakowych. Napoje serwowane są przez okienko. Do oferty lokalu niebawem dołączą śniadania i bułeczki.

Otwarte codziennie: od poniedziałku do piątku 8.00 – 18.00, w weekendy od 12.00 do 18.00.

fot. Do Rąsi

Wasze polecenia – gdzie wypić najlepszą matchę w mieście?

Najczęściej wymienianymi przez was miejscami na naprawdę dobrą matchę była wspomniana wcześniej Matcha Me, ex aequo z lokalem ORI przy Roosevelta 2/4, gdzie chwalą się matchą sprowadzaną z Japonii, nie starszą niż miesiąc od zapakowania. Nie znajdziecie tu matchy w kilkunastu odsłonach, ale kilka mocnych matchowych naparów – matcha ceremonialna, matcha latte, ice matcha z wodą kokosową i bergamotką czy coconut matcha z maliną.

Często wśród polecajek pojawiały się także Maru, Ekler (Piotrkowska 118/16U) który specjalizuje się w wypiekaniu eklerków ale równie chwalona jest tutejsza matcha. Parę osób polecało również wegańską cukiernię Jemy Kremy (Włókiennicza 1), która pod nowym adresem ma dużo miejsc, żeby usiąść, zjeść śniadanie i napić się kawy czy matchy właśnie.

fot. ORI
fot. Ekler
fot. Jemy Kremy
Idź do oryginalnego materiału