Masz tuńczyka w puszce w domu? Dodaj 2 jajka i zrób z niego sycący obiad

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Kotlety z tuńczyka- Pyszności


Proste i pyszne kotlety z tuńczyka z dodatkiem jajka i zielonych akcentów w postaci szczypiorku i natki pietruszki. Szybki i łatwy patent na obiad dla całej rodziny.

Jak wykorzystać tuńczyka w puszce?

Tuńczyk najczęściej ląduje w prostych sałatkach i na kanapkach. Możesz go jednak wykorzystać w całkiem inny, niesamowicie pyszny sposób. Połącz go z jajkami, pęczkiem pietruszki, szczypiorkiem i przyprawami, a uzyskasz wyjątkowo smaczne kotlety. Sprawdzą się zarówno jako główny składnik obiadu, jak i zamiennik tradycyjnego kotleta z wołowiny w domowym burgerze.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Zobacz również: pasta jajeczna z awokado i szczypiorkiem

Kotlety z tuńczyka

Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka
  • 2 jajka
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • skórka z cytryny
  • sól/ pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 3-4 sztuki ogórków kiszonych
  • 1/2 pęczka koperku

Sposób przygotowania:

Do miski przełóż tuńczyka odsączonego z zalewy, dodaj jajka, posiekany szczypiorek, natkę pietruszki. Dorzuć przyprawy i zetrzyj skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj całość, aby składniki się połączyły.

Kotlety z tuńczyka- Pyszności

Z powstałej masy uformuj kotlety wielkości dłoni. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć uformowane kotlety. Smaż z obu stron aż apetycznie się zarumienią. Zdejmij z ognia. Możesz je dodatkowo odsączyć z nadmiaru tłuszczu na kawałku ręcznika papierowego.

Kotlety z tuńczyka- Pyszności

Do kotletów przygotuj pyszny, orzeźwiający dip. Kwaśną śmietanę połącz z posiekanym koperkiem i drobno pokrojonym ogórkiem kiszonym. Wyłóż przygotowany sos na talerz i dodaj usmażone kotlety. Opcjonalnie możesz dorzucić również ryż lub ziemniaki. Te kotlety świetnie sprawdzą się zarówno na zimno, jak i na ciepło. Idealne na obiad, kolację czy szybką przekąskę.
Smacznego!

Kotlety z tuńczyka- Pyszności

Idź do oryginalnego materiału