Proste i pyszne kotlety z tuńczyka z dodatkiem jajka i zielonych akcentów w postaci szczypiorku i natki pietruszki. Szybki i łatwy patent na obiad dla całej rodziny.
Jak wykorzystać tuńczyka w puszce?
Tuńczyk najczęściej ląduje w prostych sałatkach i na kanapkach. Możesz go jednak wykorzystać w całkiem inny, niesamowicie pyszny sposób. Połącz go z jajkami, pęczkiem pietruszki, szczypiorkiem i przyprawami, a uzyskasz wyjątkowo smaczne kotlety. Sprawdzą się zarówno jako główny składnik obiadu, jak i zamiennik tradycyjnego kotleta z wołowiny w domowym burgerze.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Zobacz również: pasta jajeczna z awokado i szczypiorkiem
Kotlety z tuńczyka
Składniki:
- 2 puszki tuńczyka
- 2 jajka
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- skórka z cytryny
- sól/ pieprz do smaku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 100 g kwaśnej śmietany
- 3-4 sztuki ogórków kiszonych
- 1/2 pęczka koperku
Sposób przygotowania:
Do miski przełóż tuńczyka odsączonego z zalewy, dodaj jajka, posiekany szczypiorek, natkę pietruszki. Dorzuć przyprawy i zetrzyj skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj całość, aby składniki się połączyły.
Kotlety z tuńczyka- Pyszności
Z powstałej masy uformuj kotlety wielkości dłoni. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć uformowane kotlety. Smaż z obu stron aż apetycznie się zarumienią. Zdejmij z ognia. Możesz je dodatkowo odsączyć z nadmiaru tłuszczu na kawałku ręcznika papierowego.
Kotlety z tuńczyka- Pyszności
Do kotletów przygotuj pyszny, orzeźwiający dip. Kwaśną śmietanę połącz z posiekanym koperkiem i drobno pokrojonym ogórkiem kiszonym. Wyłóż przygotowany sos na talerz i dodaj usmażone kotlety. Opcjonalnie możesz dorzucić również ryż lub ziemniaki. Te kotlety świetnie sprawdzą się zarówno na zimno, jak i na ciepło. Idealne na obiad, kolację czy szybką przekąskę.
Smacznego!
Kotlety z tuńczyka- Pyszności