Masz plamy na desce do krojenia? Moja mama ratuje drewno jednym specyfikiem

g.pl 1 tydzień temu
Zdjęcie: dms.spb / Shutterstock


Czym najlepiej wyczyścić deski do krojenia? To zależy od tego, z jakiego materiału zostały wykonane. Inaczej zadbamy o kuchenne przyrządy z drewna, a inaczej o te plastikowe oraz szklane. Na szczęście nie jest to trudne. Wystarczy, iż poznasz parę przydatnych trików.
Deska do krojenia to przyrząd kuchenny, który używamy niemal codziennie. W zależności od tego, z jakiego materiału jest wykonany, jego czyszczenie będzie przebiegać inaczej. Sprawdź, jak odpowiednio zadbać o drewniane deski oraz co zrobić, by usunąć przebarwienia z tych plastikowych. Przydadzą się do tego specjalne triki.


REKLAMA


Zobacz wideo Czyścimy akcesoria kuchenne - sztućce, drewniane łyżki, deskę do krojenia i naczynia


Jak dbać o deskę drewnianą? Choć są uznawane za najlepsze, to czyszczenie wymaga wprawy
Drewniane deski do krojenia przez wiele osób są uważane za najlepsze. Przede wszystkim są naturalne, a do tego niezwykle trwałe. Ponadto drewno ma adekwatności bakteriobójcze. Należy jednak wiedzieć, jak prawidłowo ją używać i dobrze o nią dbać. Deskę przed pierwszym użyciem zawsze powinniśmy zaimpregnować. Wystarczy, iż natrzemy ją olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek. Po tym dokładnie przemywamy wodą i delikatnie wycieramy do pełnego osuszenia. Co więcej, takie olejowanie należy powtarzać przynajmniej raz na dwa tygodnie. jeżeli zaś chodzi o mycie drewnianych przyrządów kuchennych, nigdy nie róbmy tego w zmywarce. Zamiast tego wybierzmy mycie manualne. Aby pozbyć się przebarwień i zarazków, najpierw natrzyjmy drewno sokiem z cytryny, a po kwadransie zmyjmy całość standardowo z użyciem płynu do mycia naczyń. jeżeli zabrudzenia są naprawdę mocne, możemy spróbować usunąć je dzięki octu. To uniwersalny produkt, który zawsze sprawdza się w takich przypadkach.


Jak usunąć przebarwienia z plastikowej deski do krojenia? Ten produkt na pewno masz w domu
jeżeli nie używamy drewnianych, a plastikowych desek do krojenia, mamy niejako ułatwioną sprawę. Najczęściej myjemy je z użyciem płynu do mycia naczyń i to w zupełności wystarcza. Możemy również bez konsekwencji włożyć je do zmywarki. W przypadku jednak gdy mamy do czynienia z mocnymi przebarwieniami, warto zastosować przydatny trik. Deskę do krojenia polewamy wodą utlenioną, delikatnie sypiemy na to sodę oczyszczoną i pozostawiamy na około kwadrans. Te dwa produkty są niezwykle tanie, a przy tym bardzo skuteczne. Po upływie wyznaczonego czasu myjemy przyrząd dokładnie gąbką. Możemy również wyparzyć deskę wrzątkiem z czajnika, jeżeli kroiliśmy na niej uprzednio surowe mięso. Wszelkich zabrudzeń pozwoli nam się pozbyć także olejek cytrynowy. Wystarczy roztwór z kilku kropelek i połowy szklanki wody. Na koniec warto wspomnieć o szklanych deskach do krojenia. Są one ciężkie i można je stłuc, ale za to nie pochłaniają zapachów i trudno jest zarysować je nożem. Wystarczy przemyć je wodą i płynem do mycia naczyń, gdyż nie wżera się w nie brud.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału