Masowe wycofanie mąki ze sprzedaży. Nie wolno jej spożywać pod żadnym pozorem

wrc.net.pl 10 miesięcy temu

Ryzyko natrafienia w sklepach na produkty nienadające się do spożycia jest relatywnie niskie. Nie zmienia to jednak faktu, iż w ostatnim czasie dosyć często informujemy Państwa o wadliwych partiach niektórych towarów, których spożycie może skutkować poważnymi problemami zdrowotnymi. Tak jest też w tym przypadku.

W ostatnim czasie pisaliśmy między innymi o czekoladkach w których znajdowały się wiórki metalu czy niebezpiecznych chemikaliach, które użyte zostały do produkcji ubrań. Teraz pod lupę trafiła mąka, w której wykryto groźne dla zdrowia zanieczyszczenia.

DALSZA CZĘŚĆ ARTYKUŁU POD ZDJĘCIEM

Govinda Natur informuje o wycofaniu partii produktu Govinda Natur Teff Flour w opakowaniu 450 g o numerze partii 12822023 i dacie przydatności do spożycia 02/2024. Jak informuje firma, podczas rutynowych kontroli stwierdzono podwyższony poziom alkaloidów tropanowych. Konsumenci mogą zwrócić produkt w sklepach, cena zakupu zostanie zwrócona bez okazania paragonu.

Produkt którego dotyczy problem:

  • Pozycja: Mąka Govinda Natur Teff
  • Zawartość: opakowanie 450 g
  • Numer partii: 12822023
  • Data przydatności do spożycia: 02/2024

Co to są alkaloidy tropanowe?

Alkaloidy tropanowe (AT) są wtórnymi metabolitami wytwarzanymi przez różne gatunki roślin i mogą one przypadkowo znaleźć się w żywności. Spożycie może powodować przejściowe objawy, takie jak nudności, senność i bóle głowy, które pojawiają się najczęściej od 5 do 30 minut po konsumpcji.

źródło: produktwarnung.eu

Idź do oryginalnego materiału