Masło czy margaryna? Znana lekarka w końcu dosadnie wytłumaczyła, co jest zdrowsze

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Masło. Fot. Pixabay


Masło jest mniej przetworzone niż margaryna, ta druga zaś, w przeciwieństwie do tłuszczów zwierzęcych, nie zawiera cholesterolu. Zarówno po jednej, jak i drugiej strony barykady nie brakuje argumentów broniących słuszności obu produktów. Na temat wyższości jednego nad drugim dyskutują też dietetycy i eksperci. Spór przez cały czas zdaje się nierozstrzygnięty. Głos w tej sprawie zabrała również dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska, znana na Instagramie pod nickiem „drcubala”.

Co wybrać? Masło czy margarynę? Ten odwieczny spór postanowiła rozstrzygnąć dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska, specjalistka medycyny rodzinnej, środowiskowej oraz alergologii, ekspertka medycyny integracyjnej. Na Instagramie wyjaśniła w kilku słowach, czym różnią się te dwa rodzaje tłuszczów, oraz który z nich, według jej opinii, jest lepszym wyborem.

Przeczytaj również: Szkodliwe, dlatego za granicą są dawno zakazane. W Polsce wciąż wiele osób się nim zajada

Masło czy margaryna? Co jest zdrowsze?

Jak wskazuje dr Magdalena Cubała-Kucharska, masło zawiera wiele substancji odżywczych, w tym witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, D, E i K, a także krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Jak tłumaczy specjalistka, kwasy te są świetnym paliwem dla nabłonka jelitowego i bakterii, zamieszkałych w jelitach. Dodaje również, iż zawarty w maśle kwas kaprylowy ma działanie bakteriobójcze.

– W maśle też znajduje się cholesterol, dlatego wylaliśmy kiedyś dziecko z kąpielą, mimo iż masło jest zdecydowanie wartościowym produktem spożywczym – kwituje wypowiedź na Instagramie.

Na temat margaryny specjalistka ma całkowicie odmienne zdanie. Na samym początku podkreśliła, iż produkt ten zawiera utwardzone oleje roślinne i wiele niekorzystnych tłuszczów trans. Dodała jednak, iż dostępne są margaryny, gdzie tłuszczów tych jest mniej. Niemniej, według dr Magdaleny Cubały-Kucharskiej produkt ten nie jest godny polecenia i zaleca, by wybierać masło.

– Szczerze mówiąc, po co w ogóle smarować chleb czymś takim jak margaryna? Albo masło, albo polewać chlebek oliwą, jeżeli chcecie go zmiękczyć. Substytutów wymyślonych przez przemysł, a nie przez naturę, w ogóle bym nie używała – dodaje specjalistka.

Masło. Fot. Pixabay

Czym różni się margaryna od masła?

Masło jest naturalnym produktem pochodzenia zwierzęcego. Ze względu na to produkt ten jest bogatszy w nasycone kwasy tłuszczowe. Margaryna zaś jest wytwarzana przez przetwarzanie olejów roślinnych. Tym samym nie zawiera cholesterolu. Niemniej, masło chwali się dostarczanie organizmowi substancji odżywczych, m.in. witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Margarynie zaś zarzuca się, iż jest produktem wysokoprzetworzonym, bogatym w tzw. tłuszcze trans (szkodliwe związki występujące głównie w żywności zawierającej utwardzone oleje roślinne).

Warto wiedzieć jednak, iż w 2021 roku w życie weszło rozporządzenie, zakazujące wprowadzania na rynek produktów pochodzenia roślinnego, które przekraczają zawartości przemysłowych tłuszczów trans 2 g na 100 gramów tłuszczu (2 proc.). Wobec tego, obecne na rynku margaryny, uważa się bezpieczne dla zdrowia pod kątem zawartości tłuszczów trans.

Idź do oryginalnego materiału