Latem nie można narzekać na nudę. Dla grzybiarzy jest to czas, kiedy leśna ściółka najobficiej pokrywa się kurkami. W tym okresie sporo osób decyduje się również na przyrządzanie przetworów. Ludzie, których zainteresowania są związane zarówno z tą pierwszą, jak i drugą aktywnością mają możliwość połączyć je ze sobą. W tym artykule zdradzimy wam przepis na niesamowicie dobre marynowane kurki. Ten przysmak to absolutny 'must have' w spiżarniach. Od standardowej wersji wyróżnia się jednym składnikiem, który całkowicie zmienia smak tej przekąski.
REKLAMA
Zobacz wideo Chcesz zrobić idealną zupę ogórkową? Nie popełniaj tych błędów
Marynowane kurki to ulubiony przysmak wielu osób. Sprawdza się na każdej imprezie
jeżeli chodzi o kurki, natura jest dla nas bardzo łaskawa. Pieprzniki jadalne rosną w lasach przez 5 miesięcy (od czerwca do listopada), ale najobficiej zdobią ściółkę w wakacje. To właśnie w tym czasie wiele osób najchętniej przyrządza jajecznicę z kurkami lub komponuje dania mięsne obtoczone w lekkim grzybowym sosie. Dobrą alternatywą wykorzystania tego złotego przysmaku jest zamknięcie go w słoikach. zwykle ląduje on w standardowej odsłonie zalewy bazującej na occie.
Zobacz też: Cztery wyśmienite pomysły na surówkę do obiadu. Ekspresowe przepisy
W ostatnim czasie coraz częściej pojawiają się jednak przepisy na unowocześnioną wersję, która uwzględnia miód. Trzeba przyznać, iż ten słodki dodatek w wyjątkowy sposób podkreśla smak kurek. Istnieje jednak kompozycja smaków, która jeszcze bardziej potrafi uwydatnić ich szlachetność. jeżeli przyrządzisz złoto lasu choć raz w tej wersji, domownicy nie będą chcieli już więcej wracać do klasyka.
Kurki w occie i miodzie. Kultowy przepis warto wzbogacić o jeszcze jeden składnik
Lubisz eksperymentować w kuchni? jeżeli tak, to ten przepis na marynowane kurki bez wątpienia powinien znaleźć zastosowanie w twoim kulinarnym królestwie. Składniki, których będziesz potrzebować to:
1 kg kurek
1 szklanka octu
4 szklanki wody
1 łyżka soli
6-7 listów laurowych
1 łyżka pieprzu czarnego w ziarnach
1 łyżka nasion gorczycy
10 kuleczek ziela angielskiego
1 łyżki miodu
1 ostra papryczka chilli
Przygotowanie do marynowania kurek zacznij od wyparzenia słoików. Następnie zajmij się grzybami. Kurki wrzuć do miski z zimną wodą i solą, aby dokładnie je oczyścić z wszelkich zabrudzeń. Wymyte pieprzniki jadalne muszą później wylądować we wrzątku, gdzie należy je obgotować przez 3 minuty. Po odcedzeniu złotych darów natury przejdź do przyrządzenia zalewy. W tym celu do garnka wlej wodę i ocet oraz dodaj do nich: miód, pieprz, gorczycę, ziele angielskie, liść laurowy, sól. Całość zagotuj na małym ogniu. W międzyczasie pokrój papryczkę chilli i wrzuć odrobinę pikantnego dodatku do każdego słoika. Do szklanych pojemników włóż również kurki. Grzyby zalej gorącym wywarem. Postaraj się, aby w każdym naczyniu wylądował pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy. Zakręć słoiki, a następnie poddaj je procesowi pasteryzacji, który powinien trwać ok. 5 minut.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.