Pamiętasz marchewkę gotowaną, a raczej marchewkę duszoną na ciepło do obiadu? Jest słodka i aksamitnie delikatna. Wręcz rozpływa się w ustach. To niezapomniany smak z dzieciństwa. Przepis jest bardzo prosty i szybki w zrobieniu. Smakuje rewelacyjnie i świetnie pasuje jako dodatek do mięsnych potraw i ziemniaków.
Marchew lubię pod każdą postacią. W dzieciństwie lubiłam obgryzać zewnętrzną część, aby dostać się do słodkiego środka. Dziś tak samo postępują moje dzieci :-). Marchewka króluje w moich surówkach, jako jeden ze składników. Tym razem zapraszam na przepis z marchewką w roli głównej. Kiedyś marchewka duszona na maśle, często gościła na naszych stołach. Dziś jest lekko zapomniana. Postanowiłam wygrzebać ze starych zeszytów kulinarnych mojej babci sprawdzony przepis na marchewkę duszoną na ciepło do obiadu.
Marchewka duszona – składniki:
Szklanka ma pojemność 250 ml. Kaloryczność: 80 kcal w 100 g. Podane składniki są dodatkiem do obiadu dla 2 – 4 osób.
- 500 g marchewki (po obraniu około 450 g)
- 40 g masła (1 lekko czubata łyżka)
- 1 szklanka wody
- pół łyżeczki cukru
- szczypty soli
- 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu czarnego
- łyżka mąki pszennej + 1/4 szklanki zimnej wody
Dodatki:
W zależności od domu, niektórzy dodają także: łyżkę soku z cytryny oraz ulubione zioła i przyprawy (czosnek, majeranek, kminek mielony, imbir, miód)
Sposób wykonania marchewki duszonej na ciepło do obiadu
Do przygotowania dania z marchewki potrzebować będziemy przede wszystkim rondelka lub patelni z grubym dnem.
Krok 1. Przygotowuję marchewkę
Marchewkę obieram ze skórki. Następnie płuczę w wodzie i kroję w niedużą kostkę 1 x 1 cm. Niektórzy kroją także w talarki lub ścierają na grubych oczkach tarki do warzyw.
Krok 2. Podsmażam i duszę marchewkę
Do rondelka wrzucam masło i roztapiam na niedużym ogniu. Następnie wrzucam pokrojoną marchewkę i wsypuję cukier. Podsmażam na niedużym ogniu przez około 3 minuty, co jakiś czas mieszam.
Następnie wlewam wodę, która musi przykryć warzywa. Oprószam solą oraz świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Całość mieszam i duszę pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 – 30 minut. Czas duszenia zależy przede wszystkim od grubości pokrojonej marchwi oraz od tego, czy warzywa są młode lub stare. Co jakiś czas mieszam, aby nie przywarło do dna. Co jakiś czas próbuję marchewkę, która powinna być miękka, ale nie rozgotowana. Pod koniec duszenia, możesz dodać 1 łyżkę soku z cytryny oraz ulubione zioła i przyprawy.
Krok 3. Zagęszczam mąką
Pod koniec duszenia w 1/4 szklanki zimnej wody rozprowadzam 1 łyżkę mąki pszennej. Dokładnie mieszam, aby nie było grudek. Następnie dodaję 2 łyżki gorącego wywaru z marchewki i mieszam. Dzięki temu mączna zawiesina nie zważy się, po dodaniu do potrawy. Ciurkiem wlewam do rondelka z duszoną marchewkę i cały czas mieszam.
Całość przez chwilę gotuję jeszcze na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje. Zdejmuję z palnika i podaję do obiadu na ciepło. Świetnie smakuje do ziemniaczków i kotletów mielonych. Z powodzeniem możemy ją podawać do kurczaka, ryb oraz dań wegetariańskich np jako ciepły dodatek do kopytek czy klusek śląskich.
Podstawowy przepis na marchewkę duszoną możemy urozmaicić poprzez dodanie groszku.
Życzę smacznego!