Mam słabość do kolorowych naleśników

codojedzenia.pl 1 dzień temu

Naleśniki red velvet to przepyszna wariacja na temat klasycznych naleśników. Tym razem w odsłonie krwisto czerwonej – efektowne, puszyste i aż proszą się o zdjęcie. Podane z soczystymi truskawkami i waniliowym twarożkiem smakują jak deser z najlepszej kawiarni. Idealne na śniadanie, lekki letni obiad, słodką kolację albo po prostu – kiedy tylko najdzie Was ochota. Sami zdecydujcie, o jakiej porze smakują najlepiej. Ja mogłabym je jeść codziennie i to bez najmniejszego znudzenia!

Kolor, smak, magia – naleśniki red velvet w roli głównej

Naleśniki red velvet zrobiłam z dodatkiem naturalnego barwnika i odrobiny kakao – żeby kolor był bardziej czerwony niż czerwony. Trochę jak zabawa w Photoshopa, tylko w kuchni. I choć te naleśniki wyglądają jak coś z bajki o Królowej Serc, smakują jak klasyczne, dobre naleśniki. No ale efekt jest, przyznajcie sami – robią wrażenie, prawda?

Zawsze robię cienkie naleśniki, z większą ilością jajek, dużą porcją mleka i minimalną ilością mąki. Dzięki temu są elastyczne, mięciutkie i absolutnie nie zapychają. Można je jeść bez końca (i bez wyrzutów sumienia… prawie).

A ten czerwony kolor? No wiadomo – kolor miłości! Pierwszy raz zrobiłam je dzieciom na Walentynki. Mąż nie przepada za naleśnikami, więc go nie męczyłam, ale moja młodzież… oni mogliby je jeść codziennie. Zupełnie jak mamusia.

Dziś czerwone, jutro…? Kolorowe szaleństwo trwa!

Z naleśnikami to jak z makaronem – zawsze coś się wymyśli! W domu mam zawsze jajka, mleko i mąkę, więc wystarczy parę ruchów mikserem i już słychać skwierczenie na patelni. A jak najdzie mnie fantazja (czyli dość często), to moje naleśniki zmieniają kolor jak kameleon – były już zielone ze szpinakiem, były złociste z cieciorki, a dzisiaj… krwista odsłona w stylu red velvet!

Podane z soczystymi truskawkami i waniliowym serkiem smakują jak deser z romantycznej komedii. I obiecuję – to jeszcze nie koniec naleśnikowych ekstrawagancji. W głowie już mam kolejne kolorowe pomysły, więc trzymajcie się, bo będzie się smażyć!

Naleśniki red velvet

Drukuj
Ilość porcji: 8 Czas przygotowania: 5 min Czas gotowania: 10 min 10 min
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

3 jajka

100 g pszennej mąki

1 czubata łyżka kakao

300 ml mleka

100 ml zimnej wody

kilka kropel czerwonego barwnika

1 łyżeczka soli

olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

  1. Zmiksować jajka z mlekiem. Dodać przesianą mąkę z kakao. Ponownie zmiksować. Następnie dodać barwnik – ilość zależy od pożądanego koloru oraz rodzaju barwnika.
  2. Zmiksować ciasto krótko, dolewając wodę. Ciasto powinno być dosyć lejące – wtedy naleśniki wyjdą elastyczne i miękkie. Smażyć naleśniki na patelni o średnicy ok. 22 cm.
  3. Przełożyć waniliowym twarożkiem i podawać z truskawkami. Smacznego!
Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału