Mało kto zna ten zdrowy ser. Ma orzechowy posmak i pochodzi z Polski

top.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: /FORUM


Znudziły ci się klasyczne sery i chcesz spróbować czegoś nowego? W takim razie kup podpuszczkowy bundz, którym zajadają się na Podhalu. Zachwyca orzechowym posmakiem, ulegającym zmianie w trakcie dojrzewania. Warto wdrożyć go co codziennego jadłospisu również ze względu na adekwatności zdrowotne.

Gouda, cheddar, mozarella, ser edamski - to właśnie tych serów używamy najczęściej w kuchni. Czas na odkrycie nowych smaków i to polskich, podhalańskich. Zamów przez Internet albo kup w sklepie stacjonarnym z serami bundz, który powstaje z mleka owczego. Sprawdź najważniejsze informacje o tym przysmaku, a być może już niedługo zagości w twoim jadłospisie.

Bundz - charakterystyka

Bundz to podpuszczkowy ser owczy, zaliczany do serów białych, wytwarzanych na Podhalu. Ma podobną konsystencję do włoskiej mozarelli - jest delikatny, miękki.

Ten podhalański przysmak zaliczamy do półtłustych serów. W swoim składzie ma ok. 55% wody, 18% białka i 22% tłuszczu. Na jego bazie powstają oscypki czy bryndza.

Bundz ma delikatny, orzechowy smak, który początkowo jest słodkawy. W trakcie dojrzewania zamienia się w kwaskowy lub kwaśny.

Ten produkt ma formę bochenka. Jego skórka jest delikatna, elastyczna i pokryta warstwą białej pleśni. Wnętrze charakteryzuje się elastyczną konsystencją z nielicznymi, niewielkimi otworami o wielkości zbliżonej do grochu.

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Jak zrobić i jak stosować ocet truskawkowy? Ten produkt ma wiele adekwatności

Dlaczego warto jeść bundz?

Bundz warto jeść, ponieważ zawiera wiele cennych składników odżywczych. Ma w swoim składzie witaminy z grupy B, szczególnie B2, czyli ryboflawinę, odpowiadającą za funkcjonowanie układu nerwowego, poprawiającą metabolizm.

Zawiera także witaminę A, która wykazuje korzystny wpływ na skórę i wzrok. Nie brakuje w nim minerałów tj. wapń, fosfor, sód, potas, magnez, żelazo, jod.

Mleko owcze, z którego został zrobiony ten ser, stanowi źródło białek serwatkowych. Ma wysokie stężenie kazainy i dużą ilość krótko- i średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych.

Dzięki takiemu składowi bundz wspiera budowę i regenerację mięśni, zapewnia długotrwałe uczucie sytości i wspomaga zdrowie kości. Oprócz tego może mieć korzystny wpływ na funkcjonowanie jelit.

Ten owczy ser jest lekkostrawny, więc mogą go jeść osoby z wrażliwym żołądkiem. Musimy jednak pamiętać, iż ma aż 300 kcal w 100 g, dlatego należy zachować umiar w jego spożyciu.

Z czym podawać bundz?

Bundz można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Najczęściej podaje się go na chlebie z dodatkiem soli, pieprzu i świeżych ziół. Możemy też zrobić z niego sałatkę, dodając pomidory, ogórki i paprykę.

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodawać ten ser do kanapek czy tortilli. Wspaniale smakuje również w farszu do pierogów.

Bundz warto zapiekać w piekarniku albo dodawać do jajecznicy. W wersji słodkiej łączymy go z miodem oraz ulubionymi owocami.

Zobacz też:

​Robisz gołąbki? Koniecznie dodaj to do ryżu, a smak wszystkich zachwyci

Ciasto drożdżowe będzie świeże i mięciutkie cały tydzień. Wystarczy, iż dodasz to

Śledzie wychodzą twarde i gorzkie? Znajoma kucharka tłumaczy, gdzie leży błąd

Idź do oryginalnego materiału