Płatki z komosy ryżowej to nie tylko produkt przeznaczony dla osób na diecie bezglutenowej czy diabetyków. Komosa ryżowa jest rośliną o wielu adekwatnościach zdrowotnych, stanowi źródło błonnika i białka roślinnego. Sprawdź, jakie korzyści niesie za sobą spożywanie płatków z komosy ryżowej.
Komosa ryżowa, zwana również quinoą lub ryżem peruwiańskim, jest uprawiana od ponad… 5000 lat. Przez Inków nazywana była „świętym zbożem”. Znana jest również jako „matka zbóż”, choć w rzeczywistości zbożem nie jest. To tak zwane pseudozboże – przypomina je ze względu na wysoką zawartość skrobi w ziarnach. Komosa ryżowa jest spokrewniona z polską komosą białą (lebiodą) i komosą wielonasienną. Obecnie, poza Ameryką Południową, quinoa uprawiana jest w USA, Indiach, Kanadzie oraz na Wyspach Brytyjskich.
Płatki z komosy ryżowej. adekwatności zdrowotne
Płatki z komosy ryżowej mają wiele adekwatności zdrowotnych. Stanowią źródło białka roślinnego, co sprawia, iż są doskonałym wyborem dla wegetarian i wegan oraz osób, które ograniczają spożycie mięsa. Dodatkowo, nie zawierają glutenu, więc mogą wdrożyć je do diety osoby z jego nietolerancją lub celiakią. Płatki z komosy ryżowej są również bogate w błonnik pokarmowy, który przyspiesza trawienie i zapobiega zaparciom.
Płatki te to także źródło wielu składników mineralnych: żelaza, magnezu, fosforu, miedzi i manganu. Produkuje się je (w większości) bez dodatku cukru, dzięki czemu są one odpowiednim wyborem dla osób, które chcą unikać tego produktu w swojej diecie. Ponadto, płatki z komosy ryżowej łagodzą objawy astmy, dzięki adekwatnościom przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym. Zawierają również kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które korzystnie wpływają na zdrowie serca i układu krążenia.
Mimo iż zawierają dużo skrobi, mają niski indeks glikemiczny (IG =35). Mogą więc być spożywane przez diabetyków – nie tylko są dla nich bezpieczne, ale pomogą w regulowaniu poziomu cukru we krwi. 100 gramów płatków z komosy ryżowej dostarcza ok. 350 kcal, jednakże do przygotowana jednej porcji wystarczą ok. trzy łyżki płatków (ok. 30 gramów, czyli lekko ponad 100 kcal).
Płatki komosy ryżowej z powodzeniem wykorzystasz w kuchni – Pyszności; Fot. Abobe Stock
Przeczytaj również: Sekret zdrowia naszych babć. Wiele osób uważa ją za chwast
Płatki z komosy ryżowej. Przepisy
Płatki z komosy ryżowej kupimy bez problemu w sklepach ze zdrową żywnością, ale też znajdziemy je na półkach supermarketów. Za opakowanie (300 gramów) zapłacimy ok. 10 zł. Ceny jednak różnią się w zależności od producenta. Płatki z komosy ryżowej mają łagodny, orzechowy smak i dobrze komponują się z różnymi owocami i mlekiem roślinnym. Mogą być spożywane na zimno lub na ciepło, podobnie jak tradycyjne płatki zbożowe, np. jako dodatek do mleka roślinnego, jogurtu, musli czy smoothie. Wypróbuj nasz przepis na płatki z komosy ryżowej z daktylowym karmelem.
Składniki:
- 20 suszonych daktyli bez pestk
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki masła orzechowego
- szczypta soli
- pół szklanki płatków z komosy ryżowej
- 1 szklanka wody
- opcjonalnie mleko roślinne, ulubione orzechy
Przygotowanie:
- Daktyle zalej gorącą wodą, odstaw na ok. 15 minut (zachowaj wodę po moczeniu daktyli).
- Wsyp do rondelka płatki owsiane i zalej szklanką wody, dodaj szczyptę soli. Gotuj na całość na minimalnym ogniu bez przykrycia ok. 5-8 minut, starając się jak najmniej mieszać.
- Odcedź daktyle, dodaj do nich pół szklanki wody, w której się moczyły. Zblenduj je z sokiem z cytryny, szczyptą soli i masłem orzechowym. W razie potrzeby dolewaj wody z daktyli stopniowo – tak, by uzyskać kremową konsystencję.
- Pod koniec gotowania płatków z komosy ryżowej możesz dodać odrobinę mleka roślinnego. Podgotuj minutę, zamieszaj.
- Płatki podawaj z przygotowanym kremem daktylowym i ulubionymi orzechami.
Zobacz także najciekawsze przepisy na naleśniki oraz pancakes: