Wielkanocne ciasta to przede wszystkim mazurki, serniki, czy babki. Okazuje się, iż pozostało jeden popularny świąteczny specjał, który decyduje się przygotować zdecydowanie mniej osób. To pascha wielkanocna, czyli deser wykonany z twarogu. A skoro ma być najlepiej, to pascha Ewy Wachowicz wydaje się być tym najlepszym rozwiązaniem. Zobacz dlaczego.
Na kilka dni przed Wielkanocą, w wielu polskich domach rozpoczyna się intensywne poszukiwanie pomysłów i inspiracji na wielkanocne ciasta. Ich przygotowanie wymaga czasu, dlatego też dobrze jest wszystko odpowiednio wcześniej zaplanować. jeżeli zależy ci na tym, by był to tradycyjny wielkanocny deser, to świetną opcją może tu być pascha Ewy Wachowicz. Ten wielkanocny przysmak zachwyci wszystkich twoich gości.
Pascha Ewy Wachowicz – wielkanocny deser w najlepszym wydaniu
Zanim poznasz przepis na paschę wielkanocną, dobrze będzie poznać najważniejsze szczegóły, związane z tym wielkanocnym przysmakiem. Odpowiadając na pytanie, czym jest pascha wielkanocna, trzeba podkreślić, iż to deser, przygotowywany ze świeżego twarogu, ucieranego z masłem, żółtkami, cukrem lub miodem i bakaliami. W przeciwieństwie do wielkanocnego sernika, którego głównym składnikiem również jest twaróg, paschy się nie piecze, ale podaje surową i schłodzoną.
Pascha Wielkanocna – Pyszności
W licznych źródłach można znaleźć różne przepisy na paschę wielkanocną. Warto jednak sięgnąć po coś sprawdzonego, przygotowanego z odpowiednich składników i według tradycyjnej receptury. Taka jest pascha Ewy Wachowicz. Gwiazda pokazała, jak przygotować paschę wielkanocną. Deser wymaga cierpliwości, ale efekt jest warty zachodu. Szczególnie iż ten słodki przysmak będzie rozpływał się w ustach.
Przepis na paschę Ewy Wachowicz – jak ją przygotować?
Jeśli znudziły ci się wielkanocne serniki i mazurki, to możesz przygotować coś innego, ale równie wyjątkowego. Pascha Ewy Wachowicz zachwyca pod każdym względem. Co prawda, będziesz potrzebował dość sporej ilości składników, ale naprawdę warto przygotować ten wielkanocny deser.
Składniki:
- 120 g masła
- 1 kg tłustego sera białego
- szklanka cukru pudru
- 6 żółtek
- prażone migdały
- laska wanilii
- kandyzowana skórka pomarańczowa
Bakalie:
- garść daktyli
- odrobina rodzynek
- garść fig
- 3 łyżki koniaku lub rumu
- garść orzechów włoskich i garść orzechów laskowych
- migdały
- pestki dyni do przybrania.
Przygotowanie paschy wielkanocnej – Pyszności
Sposób przygotowania:
- Pokrój drobno daktyle i figi, dodaj rodzynki i zalej alkoholem.
- Upraż w piekarniku migdały i orzechy. Należy to robić przez około 10 minut w temperaturze 200 stopni. Ostudź je i następnie posiekaj.
- Zmiel dwukrotnie twaróg w maszynce, a masło utrzyj na puszystą pianę. Dodaj po jednym żółtku, miąższu z laski wanilii i cukier. Dodaj ser i bakalie i dokładnie wymieszaj.
- Formę na paschę wielkanocną wyłóż gazą.
- Nałóż masę serową, dociśnij, przykryj gazą i wstaw do lodówki na całą noc.
- Na następny dzień, wyjmij ją z foremki i udekoruj pestkami dyni, kandyzowaną skórką z pomarańczy i prażonymi migdałami.
Szukasz inspiracji na świąteczne desery? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na gniazdka bezowe w wielkanocnym wydaniu: