Historia fabryki makaronów Malma z Malborka to przykład, jak prywatyzacyjny sukces może obrócić się w ruinę w starciu z interesami wielkich instytucji finansowych i nieprzejrzystymi układami polityczno-biznesowymi. Tragedia Michela Marbota, francuskiego inwestora i budowniczego polskiego makaronowego imperium, na zawsze pozostanie symbolem ostrzeżenia dla krajowych przedsiębiorców. Czy historia upadku Malmy to wyłącznie kwestia zadłużenia, czy może świadomy sabotaż? Trzy szybkie fakty: Narodziny potęgi: francuski kapitał, polska ambicja W 1962 roku w Malborku powstała fabryka makaronu, będąca początkowo częścią państwowego przemysłu spożywczego. W 1991 roku, w jednym z pierwszych procesów prywatyzacyjnych III RP, zakład został sprzedany francuskiemu inwestorowi – Michelowi Marbotowi, absolwentowi
Malma z Malborka. Kulisy zdrady i bankowej intrygi
wbijamszpile.pl 3 miesięcy temu
- Strona główna
- Kuchnia
- Malma z Malborka. Kulisy zdrady i bankowej intrygi
Powiązane
Ta ryba jest gorsza choćby od pangi. Polacy wciąż jedzą
1 godzina temu
Piastowski Raj – bezglutenowa uczta dla wszystkich
1 godzina temu
16. Festiwal Opolskich Smaków na zakończenie wakacji
1 godzina temu
Goście odeszli, ale uraza pozostała
2 godzin temu
Niechęć Dymka do wujka: Mroczne uczucia w rodzinie
2 godzin temu
Polecane
Czy dzieci potrzebują detoksu? Lekarz rozwiewa wątpliwości
16 godzin temu
Sport amatorski a suplementacja – co wybierają Polacy?
21 godzin temu