Historia fabryki makaronów Malma z Malborka to przykład, jak prywatyzacyjny sukces może obrócić się w ruinę w starciu z interesami wielkich instytucji finansowych i nieprzejrzystymi układami polityczno-biznesowymi. Tragedia Michela Marbota, francuskiego inwestora i budowniczego polskiego makaronowego imperium, na zawsze pozostanie symbolem ostrzeżenia dla krajowych przedsiębiorców. Czy historia upadku Malmy to wyłącznie kwestia zadłużenia, czy może świadomy sabotaż? Trzy szybkie fakty: Narodziny potęgi: francuski kapitał, polska ambicja W 1962 roku w Malborku powstała fabryka makaronu, będąca początkowo częścią państwowego przemysłu spożywczego. W 1991 roku, w jednym z pierwszych procesów prywatyzacyjnych III RP, zakład został sprzedany francuskiemu inwestorowi – Michelowi Marbotowi, absolwentowi
Malma z Malborka. Kulisy zdrady i bankowej intrygi
wbijamszpile.pl 1 miesiąc temu
- Strona główna
- Kuchnia
- Malma z Malborka. Kulisy zdrady i bankowej intrygi
Powiązane
X (Twitter) zmienia się w finansową superaplikację
3 godzin temu
Kryzys Nuklearny w Iranie: Ostatnie Rozwijania
3 godzin temu
Jedziesz nad morze? Ten gest może się skończyć mandatem
5 godzin temu
26.06.2025 Piękne życie
6 godzin temu
Polecane
26.06.2025 Żyj zdrowo – dieta low FODMAP
13 godzin temu
Niby wiemy... ale wciąż tyjemy
18 godzin temu
Integracja polsko-niemiecka diabetyków w Zielonej Górze
18 godzin temu