Historia fabryki makaronów Malma z Malborka to przykład, jak prywatyzacyjny sukces może obrócić się w ruinę w starciu z interesami wielkich instytucji finansowych i nieprzejrzystymi układami polityczno-biznesowymi. Tragedia Michela Marbota, francuskiego inwestora i budowniczego polskiego makaronowego imperium, na zawsze pozostanie symbolem ostrzeżenia dla krajowych przedsiębiorców. Czy historia upadku Malmy to wyłącznie kwestia zadłużenia, czy może świadomy sabotaż? Trzy szybkie fakty: Narodziny potęgi: francuski kapitał, polska ambicja W 1962 roku w Malborku powstała fabryka makaronu, będąca początkowo częścią państwowego przemysłu spożywczego. W 1991 roku, w jednym z pierwszych procesów prywatyzacyjnych III RP, zakład został sprzedany francuskiemu inwestorowi – Michelowi Marbotowi, absolwentowi
Malma z Malborka. Kulisy zdrady i bankowej intrygi
wbijamszpile.pl 1 miesiąc temu
- Strona główna
- Kuchnia
- Malma z Malborka. Kulisy zdrady i bankowej intrygi
Powiązane
Wieczorne pływanie po Krznie – zapowiedź
5 godzin temu
Czym posmarować kran?
8 godzin temu
Polecane
Ozempic, Wegovy i Mounjaro. Nowe ryzykowne skutki uboczne
11 godzin temu
Eksperci powołali Koalicję „Liga Walki z Cholesterolem”
20 godzin temu