Maliny liofilizowane – dlaczego warto je jeść?

go4taste.pl 1 rok temu

Wiele tradycyjnych metod konserwacji nie usuwa całkowicie wody z owoców, w związku z tym niektórzy producenci stosują konserwanty i inne dodatki. o ile chcesz uniknąć sztucznych substancji, sięgnij po pyszne i zdrowe owoce liofilizowane. Sprawdź, dlaczego warto włączyć je do jadłospisu!

Artykuł został zaktualizowany i rozbudowany o nowe treści i autorskie zdjęcia 11.04.2024 r.


Czym są maliny liofilizowane?

Liofilizacja pozwala zachować wszystkie adekwatności owoców, od wartości odżywczych po kolor. Wspomniany proces nadaje malinom intensywny smak. W czasie liofilizacji usuwa się wodę, ale zachowuje owocowy smak. W ten sposób otrzymuje się jagody o skoncentrowanej słodyczy, które można dodać do ciast, jogurtów, płatków owsianych i zbożowych.

Tak wyglądają maliny liofilizowane ze sklepu Go4taste (fot.Go4taste.pl/KB)


Maliny liofilizowane: adekwatności

Liofilizowane maliny są tak mocno skoncentrowane, iż jedna porcja dostarcza mnóstwo witamin i minerałów. Badania wykazały, iż takie owoce zachowują do 90 proc. swojej pierwotnej wartości odżywczej. Nie musisz jeść świeżych jagód, aby otrzymać dużą dawkę fosforu, potasu, kwasu foliowego, wapnia, żelaza i magnezu. Maliny są bogate w witaminę C, E, B1, B6 i B2.

Proces liofilizacji zachowuje nienaruszoną strukturę błonnika, dlatego w 100 g jagód znajduje się 29 g błonnika. Proponowane owoce są doskonałym źródłem antocyjanów, które regulują poziom glukozy we krwi. Maliny zawierają też przeciwutleniacze, dzięki czemu chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, zmniejszają stan zapalny i budują odporność. Należy przypomnieć, iż jagody mają niski indeks glikemiczny, dlatego można je włączyć do diety dla diabetyków.



Maliny liofilizowane całe 100g – cena : 37,00 zł
Kup maliny liofilizowane sklep go4taste

Maliny liofilizowane (tabela wartości odżywczych)

Poniżej wybrane składniki zawarte w malinach liofilizowane i ich porównanie do malin świeżych.

Ta tabela przedstawia porównanie wartości odżywczych na 20 g produktu, podkreślając różnice wynikające z metody przetwarzania malin (liofilizacja vs stan surowy). Zwraca uwagę, na przykład, większa zawartość większości witamin i składników mineralnych w malinach liofilizowanych, co jest związane z koncentracją składników odżywczych po usunięciu wody. Innymi słowy w 20 gramach odwodnionych malin liofilizowanych znajdziemy więcej malin niż w 20 gramach cięższych malin świeżych.

Przykładowo:

Jedna świeża malina waży około 5 gramów, a jedna malina liofilizowana około 1 gram. W związku z tym, w 20 gramach malin liofilizowanych znajduje się około 20 sztuk tych owoców. Natomiast w 20 gramach znajduje się około 4-5 świeżych malin.

SkładnikMaliny liofilizowane (20 g)Maliny świeże (20 g)
Waga20 g20 g
Kalorie78.6 kcal10.4 kcal
Witamina C24.30 mg5.20 mg
Wapń20 mg5 mg
Żelazo0.57 mg0.14 mg
Potas182.20 mg30.20 mg
Sód0 mg0.20 mg
Białko1.43 g0.24 g
Tłuszcz0.36 g0.13 g
Węglowodany17.14 g2.39 g
Błonnik5 g1.30 g
Cukry7.14 g0.88 g


Jak jeść maliny liofilizowane?

Maliny mają pyszny, cierpki smak. Możesz je śmiało dodać do deseru lub śniadania. Ich bogaty kolor wspaniale ozdobi każdą potrawę. Liofilizowanymi malinami możesz ozdobić ciasta i ciasteczka. Doskonale smakują też w kaszkach, musli, granoli, owsiance i jogurcie naturalnym. Możesz je również chrupać samodzielnie.

Badania potwierdziły, iż jedna szklanka malin zaspokaja 43 proc. dziennego zapotrzebowania na mangan, błonnik i witaminę C. Mangan wzmacnia kości, błonnik wpływa korzystnie na trawienie, a witamina C wspomaga pracę układu odpornościowego i nerwowego.

Maliny liofilizowane są zdrową przekąską (fot. Go4taste.pl/KB)

Zdrowe przepisy z malinami liofilizowanymi

Nie wiesz jak wykorzystać maliny liofilizowane? Podpowiadamy dwa przepisy na ich zastosowanie. Przygotuj z nami zdrową granolę i dżem.

Prosty przepis na bezglutenową granolę malinową

Szukasz pomysłu na pyszną i zdrową przekąskę? W takim razie wypróbuj koniecznie ten przepis!

Składniki:

  • 1 szklanka pestek słonecznika,
  • 1 szklanka liofiliozowanych malin,
  • 1 szklanka pestek dyni,
  • ½ łyżki bezglutenowego ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli,
  • 1 szklanka płatków lub wiórków kokosowych,
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • ½ szklanki miodu.

Przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki, z wyjątkiem malin.
  2. Rozłóż mieszaninę na blasze do pieczenia ciasteczek, a następnie piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 90 stopni Celsjusza. Pamiętaj, by co 5 minut ją zamieszać.
  3. Teraz wyjmij granolę z piekarnika i ostrożnie dodaj maliny.
  4. Pozwól granoli ostygnąć i trzymaj w hermetycznym pojemniku.

Liofilizowany dżem malinowy

Używając liofilizowanych malin, możesz przygotowywać domowe dżemy przez cały rok.

Składniki:

  • 1 szklanka liofilizowanych malin,
  • ¼ szklanki syropu kokosowego,
  • 3 łyżki niskocukrowej pektyny,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 szczypta soli himalajskiej.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj 2 szklane słoiki ze szczelnymi pokrywkami. Wszystkie składniki, z wyjątkiem niskocukrowej pektyny, wrzuć do rondelka.
  2. Gotuj miksturę na średnim ogniu przez 5 minut. Zdejmij z kuchenki i dodaj pektynę. Napełnij słoiki dżemem, zakręć pokrywki i odstaw na 20 minut.
  3. Duś na średnim ogniu przez 30 minut, a następnie zdejmij z kuchenki. jeżeli środek pokrywki wklęśnie do środka, schowaj słoiki w szafce lub lodówce.
  4. Możesz posmarować kanapki dżemem malinowym i masłem orzechowym. Smacznego!

Gdzie najlepiej kupić maliny liofilizowane?

Maliny liofilizowane znajdziesz w stacjonarnych i internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Sięgając po takie owoce, możesz poczuć smak lata przez cały rok. Oferowane maliny są w 100 proc. naturalne. Nie zawierają cukru, dlatego możesz wzbogacić o nie dietę odchudzającą. W 10 gramach owoców znajduje się tylko 40 kalorii. Maliny liofilizowane zachwycają słodko-kwaśnym smakiem.

Maliny liofilizowane można jeść cały rok (fot.Go4taste.pl/KB)

Jak przechowywać maliny liofilizowane?

Maliny liofilizowane mają tę przewagę nad świeżymi, iż można je przechowywać i jeść przez cały rok. Aby jednak maksymalnie wykorzystać ich trwałość i smak, musimy odpowiedni je przechowywać. O czym pamiętać?

  • Przechowuj w suchym i chłodnym miejscu: Najlepszym miejscem do przechowywania malin liofilizowanych przed ich otwarciem jest suche, chłodne miejsce, z dala od źródeł ciepła oraz materiałów wydzielających silne zapachy. Szafka kuchenna z dala od piekarnika czy okna będzie idealna.
  • Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku: Po otwarciu opakowania z malinami liofilizowanymi, przenieś je do szczelnie zamkniętego pojemnika. Może to być pojemnik z uszczelką silikonową, słoik z zakrętką czy choćby oryginalne opakowanie. Na przykład maliny liofilizowane z Go4taste mają opakowania z zapięciem strunowym wielokrotnego użytku — zapewnią szczelne zamkniecie.
  • Trzymaj z dala od światła i wilgoci: Aby maliny liofilizowane zachowały swoją świeżość i chrupkość, przechowuj je w chłodnym i suchym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego.
Idź do oryginalnego materiału