Co można zrobić z malin? Sprawdzone przepisy
Maliny to pyszne i zdrowe owoce, które dodają wyjątkowego smaku wszystkim domowym wypiekom. Przygotowane z nimi słodkości można podać na imieniny, święta i inne specjalne okazje. Polecamy 9 sprawdzonych przepisów na pyszne ciasta i desery z malinami. Pod każdym zdjęciem w galerii znajdziesz link do dokładnego przepisu i wskazówek, jak przygotować taki rarytas. Z pewnością znajdziesz na liście swojego faworyta.
Ciasta i desery z malinami:
- Malinowa chmurka
- Ciasto Balladyna z kajmakiem i malinami
- Ciasto malinowe z bezą
- Ciasto ucierane z malinami
- Ciasto migdałowe z malinami i bitą śmietaną
- Naleśniki z kremem i malinami
- Malinowe tiramisu
- Kulki czekoladowe z malinami
- Kruche babeczki z kremem kajmakowym i malinami
Dlaczego warto jeść maliny?
Sezon na maliny trwa od połowy czerwca do końca września. To bardzo zdrowe owoce i zdecydowanie warto wprowadzić je do naszej diety. Stanowią cenne źródło witamin i składników odżywczych oraz są niskokaloryczne – w 100 g malin jest tylko 35 kcal.
Maliny obfitują w kwasy owocowe, w tym jabłkowy, cytrynowy i salicylowy, które działają antybakteryjnie i antyoksydacyjnie, dzięki czemu chronią komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Maliny to również unikatowe źródło ketonu malinowego, który został uznany za środek wspomagający odchudzanie. Sugeruje się, iż połączenie tego związku z witaminą C może zmniejszać apetyt – czytamy na Stronie Zdrowia.
Oprócz owoców zdrowe są także ich liście. Można zrobić z nich rozgrzewający napar o działaniu napotnym i przeciwzapalnym. Działają wspomagająco w leczeniu grypy.
Takie pyszne ciasto zrobisz jedynie z 3 składników. Zobacz film, jak je wykonać
Ciasto malinowa pianka to prawdziwy hit. Nie tylko jest bardzo smaczne, ale i wręcz banalnie proste do przygotowania. Potrzebujesz jedynie 3 składników i chwili miksowania. Ciasto jest przepyszne,…
Maliny w kuchni. Przepisy na słodko i wytrawnie
Maliny w kuchni można wykorzystać do przygotowania pysznych ciast i deserów, a także zrobić z nich soki i kompoty. Są także doskonałe do domowych przetworów. Szczególnie polecamy naturalną konfiturę z malin według przepisu Lucyny Ćwierczakiewiczowej. To pyszny dodatek do pieczywa, herbaty i słodkości.
Bardzo dobrym pomysłem jest przygotowanie octu malinowego. Sprawdzi się on idealnie jako dodatek do:
- sałatki np. z rukolą, roszponką, pomidorami,
- zdrowych surówek do obiadu,
- wyrazistych zup,
- orzeźwiającej lemoniady.
Z malin możesz także przygotować pyszny sos do mięsa. Wystarczy zmiksowane i przetarte przez sito maliny połączyć z cukrem, mąką kukurydzianą, sokiem z cytryny oraz odrobiną masła. Całość gotujemy 2 minuty i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową.
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: