Przepis na pączki z mascarpone
Czas przygotowania: 10 minut + smażenie
Liczba porcji: 34 małe pączki
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 250 g sera mascarpone,
- 250 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub esencji waniliowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub spirytusu,
- szczypta soli,
- olej do smażenia,
Lukier:
- 200 g cukru pudru,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- odrobina ciepłej, przegotowanej wody.
Zobacz także: Karnawałowe faworki z ciasta francuskiego. Przepis na apetyczne faworki z piekarnika. Potrzebujesz tylko dwóch składników
Jak zrobić pączki z mascarpone?
- W misce wymieszaj dokładnie mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Do drugiej miski przełóż mascarpone, dodaj cukier, wanilię, szczyptę soli oraz jajka roztrzepane widelcem. Całość wymieszaj.
- Dodaj do masy serowej mąkę i wymieszaj łyżką, aż składniki się połączą, możesz to także zrobić mikserem.
- Natłuść dłonie odrobiną oleju i formuj z ciasta małe pączusie.
- Rozgrzej olej i smaż pączusie na złoty kolor.
- Gotowe pączki przełóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Zrób lukier: wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny i ciepłą, przegotowaną wodą - dodawaj ją małymi porcjami np. 1 łyżeczkę, wymieszaj i zobacz czy odpowiada ci gęstość lukru, jeżeli będzie za rzadki dodaj więcej cukru pudru, jeżeli za gęsty to dodaj więcej wody.
- Na koniec udekoruj pączki lukrem.
Zobacz także: Pączki, oponki, faworki. Najlepsze przepisy na karnawałowe słodkości. Twoi goście będą zachwyceni
+12
Zobacz galerię
Polecamy również inne przepisy ze Strony Kuchni: