Makówki ze Śląska – przepis na banalny deser wigilijny
Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 45 minut + 4 godziny chłodzenia w lodówce.
Składniki:
- 200 g mielonego niebieskiego maku,
- 600 ml mleka,
- 20 g cukru,
- 80 g rodzynek,
- 80 g orzechów włoskich,
- 60 g migdałów,
- 40 g suszonych śliwek,
- 40 g suszonych moreli,
- 40 g suszonej żurawiny,
- 100 g pieczywa drożdżowego np.: bagietki, chałki.
Jak zrobić śląskie makówki?
Przygotowanie:
- Łyżkę bakalii należy odłożyć do dekoracji. Pozostałe składniki należy drobno posiekać.
- Pieczywo należy pokroić w grube kromki.
- Mielony mak należy opłukać, zalać mlekiem i zagotować z cukrem i bakaliami. Masę makową należy gotować około 10-15 minut.
- W głębokim naczyniu należy ułożyć kromki wybranego pieczywa np.: chałki i zalać masą makową z bakaliami. Składniki należy układać warstwowo, aż do ich wyczerpania.
- Na wierzchu powinna zostać wyłożona masa makowa i ozdobiona odłożonymi wcześniej bakaliami.
- Makówki śląskie należy obłożyć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 4 godziny do „przegryzienia” się składników.
Składniki mniej tradycyjne
Do makówek można też wykorzystać popularne bułki pszenne kajzerki, suchary albo korzenne ciastka. Tradycyjne śląskie makówki można też przygotować na wodzie zamiast mleka. Do makówek można też dodać łyżkę miodu, która świetnie zastąpi cukier.
Inne przepisy z makiem
Podczas wieczerzy wigilijnej można spotkać wiele ciast i deserów z dodatkiem maku. Wśród nich jest tradycyjny makowiec lub apetyczny seromakowiec. Miłośnicy jabłek mogą zrobić wilgotnego i puszystego makowca japońskiego. Podczas Wigilii tradycyjnie przyrządza się kluski z makiem.
Źródło:
Lista Produktów Tradycyjnych – Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Zobacz także inne przepisy z makiem ze Strony Kuchni: