Makaron na obiad to zawsze pewny wybór – prosty, smaczny i sycący. Dzisiaj proponuję bucatini z klopsikami w aromatycznym sosie pomidorowym. W naszym domu to jedno z ulubionych dań, dlatego pojawia się na stole bardzo często. Cała rodzina uwielbia makaron, a ja cenię go za wygodę i szybkość przygotowania.
Bucatini czy spaghetti? Makaron na obiad to zawsze dobry pomysł – minimum wysiłku, maksimum smaku!
Jednak przyznaję, iż formowanie ponad czterdziestu małych klopsików to już bardziej pracochłonne zajęcie. Mimo to efekt końcowy w pełni wynagradza ten wysiłek – delikatne, soczyste klopsiki otulone gęstym, pachnącym sosem idealnie komponują się z długim, sprężystym makaronem. Do tego odrobina świeżej natki pietruszki, starty parmezan i można cieszyć się prawdziwie włoskim smakiem!
Bucatini to nieco grubsza odmiana spaghetti, z charakterystycznym otworem w środku, który świetnie chłonie sos. Wydaje mi się, iż sprawdza się o wiele lepiej w duecie z klopsikami niż klasyczne, cienkie spaghetti. Jego sprężysta struktura i większa objętość sprawiają, iż danie pozostało bardziej sycące, a każdy kęs pełen smaku. Dzięki temu makaron nie tylko lepiej wchłania sos pomidorowy, ale także idealnie współgra z delikatnymi klopsikami, tworząc harmonijną i apetyczną całość.
Klopsiki czy bolognese? Podobne składniki, zupełnie inny smak – który wybierzesz dziś?
Makaron na obiad to jedno z najczęściej wybieranych dań w naszej rodzinie – proste, smaczne i zawsze trafione. Włoska kuchnia jest nam bardzo bliska, dlatego często gości na naszym stole.
Czasami jednak mam dylemat: ugotować klopsiki w sosie pomidorowym czy postawić na klasyczne bolognese? Oba dania bazują na podobnych składnikach – mielonym mięsie, pomidorach i aromatycznych przyprawach – a mimo to smakują zupełnie inaczej. Klopsiki mają delikatną, soczystą strukturę i bardziej wyrazisty charakter dzięki przyprawom, natomiast sos bolognese jest kremowy, głęboki w smaku i doskonale otula makaron.
Niezależnie od wyboru, jedno jest pewne – talerz pysznego makaronu zawsze znika w mgnieniu oka!

Makaron na obiad - bucatini z klopsikami w sosie pomidorowym
DrukujSkładniki:
Klopsiki
1 kg mielonego, wieprzowina z wołowiną na pół
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
2 łyżki natki pietruszki drobno pokrojonej
3 łyżki tartej bułki
1 jajko
sól i czarny pieprz do smaku
300 g bucatini, waga sucha
Sos pomidorowy
1 l krojonych pomidorów
1 cebula
1 łyżka suszonej bazylii
sól, czarny i biały pieprz do smaku
2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
-
Cebulę oraz natkę pietruszki drobno posiekać i przełożyć do malaksera. Dodać obrany czosnek i zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć do dużej miski, następnie dodać przyprawy, tartą bułkę oraz jajko i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać mielone mięso i ponownie wymieszać do uzyskania jednolitego farszu.
-
Z masy mięsnej formować małe klopsiki – powinno wyjść około 46 sztuk. W głębokim garnku rozgrzać masło z oliwą, a następnie obsmażyć klopsiki na złoty kolor. Po zarumienieniu przełożyć je na talerz.
-
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na tym samym tłuszczu, na którym smażone były klopsiki. Wlać krojone pomidory, doprawić solą, bazylią i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, a następnie dodać klopsiki. Gotować na małym ogniu przez około 30 minut, aby smaki dobrze się połączyły.
-
Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i dodać do sosu, dokładnie wymieszać. Całość przełożyć na półmisek, posypać startym parmezanem oraz świeżą natką pietruszki.