Makaron ze szpinakiem i pomidorami to łatwy, szybki i smaczny obiad dla wszystkich. jeżeli szukasz jarskiego posiłku, to moje danie jest idealne. Wykonasz je dosłownie w 5 minut. Pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.
Makaron ze szpinakiem i pomidorami mogłabym jeść na okrągło i nigdy i się nie nudzi. Nie zawsze mam czas na gotowanie niesamowicie niesamowitych obiadów 🥰. To jeden z moich pomysłów na szybki obiad z niczego. Używam zamiennie pomidorków koktajlowych lub suszonych. Te ostatnie są szczególnie wyraziste w smaku. jeżeli chodzi o szpinak, to możemy wykorzystać mrożony lub świeże listki. Potrawę wykonasz w kilka minut. Wystarczy podsmażyć przez minutkę czosnek ze szpinakiem, następnie pomidorki i wymieszać z ugotowanym makaronem. Na koniec posypuję startym, żółtym serem.
Makaron ze szpinakiem i pomidorami – składniki
- 200 g makaronu tagliatelle, spaghetti, penne lub inny ulubiony
- 200 g świeżego szpinaku (lub mrożonego)
- 100 g pomidorków koktajlowych (lub 6 kawałków suszonych)
- 100 g sera żółtego
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu czarnego
- 4 łyżki oliwy z oliwek (lub olej roślinny, masło klarowane)
Sposób wykonania makaronu ze szpinakiem i pomidorami
Do przygotowania potrawy potrzebować będziemy głównie: garnka, durszlaka, patelni i tarki do warzyw.
Krok 1 – gotuję makaron
Makaron wrzucam do wrzącej i osolonej wody. Gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale al dente. Pod koniec próbuję miękkość i odcedzam na durszlaku.
Krok 2 – przygotowuję szpinak, pomidorki, czosnek i ser
Podczas gdy makaron się gotuje, przygotowuję warzywa oraz ser żółty.
Listki szpinaku myję i odsączam.
Pomidorki koktajlowe myję i przekrawam na pół. jeżeli mam suszone pomidory w oleju, to odsączam.
Czosnek obieram z łupinek i drobno siekam
Ser żółty ścieram na grubych oczkach tarki do warzyw.
Krok 3 – podsmażam warzywa
Na patelni rozgrzewam tłuszcz. Wrzucam czosnek oraz listki szpinaku i mieszając, podsmażam na średnim ogniu przez około 1 minutę. Szpinak w tym czasie się skurczy. jeżeli używasz szpinaku mrożonego, to wcześniej go rozmroź i odsącz. Następnie trzeba go trochę dłużej podsmażyć na patelni, gdyż puszcza dużo wody.
Następnie wrzucam pomidorki. Oprószam przyprawami. Wszystko mieszam i podsmażam przez kolejną minutę. Często daję pół na pół pomidorków koktajlowych i suszonych. Dzięki temu danie ma wyrazisty i aromatyczny smak.
Krok 4 – dodaję makaron i posypuję startym serem
Na patelnię z podsmażonymi warzywami wsypuję odcedzony makaron i całość mieszam ze sobą.
Gorące danie przekładam na talerze i oprószam startym serem żółtym.
Lekki obiad w sam raz na leniwą sobotę jest już gotowy. Życzę smacznego!