Dziś na obiad polecam soczysty makaron ze szpinakiem i delikatnym kurczakiem opływający w sosie śmietanowym. Przepis jest bardzo prosty i szybki w zrobieniu. Smakuje rewelacyjnie. Jestem pewna, iż domownicy będą prosić o dokładkę.
Jeśli szukasz łatwego i szybkiego obiadu, który posmakuje każdemu, to świetnie się składa. Syty obiad na bazie makaronu ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym jest idealny. Uwielbiam makaron w sosie z dodatkiem szpinaku. To ekspresowe danie nigdy mi się nie nudzi, jest niezwykle syte, efektowne i przede wszystkim smaczne.
Makaron ze szpinakiem – składniki:
Kaloryczność: 130 kcal w 100 g.
- 300 g makaronu (waga suchego przed ugotowaniem) może być w ruski, wstążki lub kokardki
- 300 g świeżego szpinaku (lub 150 g mrożonego)
- 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 400 g piersi z kurczaka
- pół łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich (ewentualnie przyprawy gyros)
- 1 średni ząbek czosnku
- dodatkowo starowany ser do posypania
- tłuszcz do obsmażenia kurczaka (olej roślinny, smalec gęsi lub wieprzowy)
Sposób wykonania makaronu ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym
Do przygotowania makaronu, potrzebować będziemy przede wszystkim: garnka, durszlaka (lub sita), patelnię z grubym dnem. Zanim przystąpisz do zrobienia dania obiadowego, przeczytaj cały opis i zaplanuj poszczególne etapy prac w kuchni. Warto np wcześniej przyprawić kurczaka.
Krok 1 – gotuję makaron
Do garnka wlewam 2 – 3 litry wody zagotowuję i solę. Do wrzątku wrzucam makaron i gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu o 1 minutę krócej. Makaron powinien być al dente. Z 300 g suchego makaronu po ugotowaniu, otrzymałam około 650 g.
Ugotowany makaron odcedzam na sicie lub durszlaku.
Krok 2 – podsmażam pierś z kurczaka
Pierś z kurczaka płuczę w wodzie i usuwam ewentualne błonki. Następnie kroję w kostkę około 2 – 3 cm. Nie za małą, aby nie była sucha. Lepiej po podgrzaniu przekroić w mniejsze kawałki.
Mięso obtaczam w: soli, świeżo mielonym pieprzu oraz ziołach prowansalskich. jeżeli mam czas, to odstawiam do lodówki na kilka godzin, w celu przegryzienia się smaków.
Na patelni rozgrzewam tłuszcz i wrzucam pokrojonego w kostkę i przyprawionego kurczaka. Podsmażam na lekko wyższym od średniej mocy ogniu z obu stron na rumiano. Łączny czas podsmażania z obu stron wynosi około 5 – 6 minut. Z patelni zdejmuję zarumienionego kurczaka i pozostawiam tłuszcz.
Krok 3 – duszę szpinak
Obieram 1 ząbek czosnku z łupinek i drobno siekam.
Świeży szpinak myję w wodzie i osuszam. Mrożony trzeba wcześniej rozmrozić i odcedzić.
Na patelnię z tłuszczem po smażeniu kurczaka, wrzucam czosnek i podsmażam przez około 30 sekund na średnim ogniu. Następnie wrzucam świeży szpinak (mrożony trzeba wcześniej rozmrozić i odcedzić). Blanszuję na niedużym ogniu przez około 5 minut, aż woda odparuje i się skurczy.
Krok 4 – łączę składniki
Do szpinaku wrzucam zarumienionego kurczaka, wlewam śmietankę i cały czas gotuję na niedużym ogniu. Całość mieszam ze sobą. Następnie wrzucam odcedzony makaron al dente i ponownie mieszam wszystko w sosie śmietankowym. Próbuję smak i ewentualnie doprawiam ulubionymi przyprawami. Całość duszę na niedużym ogniu i mieszam przez około 2 minuty. Następnie zdejmuję z ognia.
Sałatka z makaronem i kurczakiem
Szybki obiad z makaronu ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym jest już gotowy. Podaję na gorąco oprószone starowanym serem na talerzu. Życzę smacznego!