Klasycznie i bez ceregieli. o ile jesteście amatorami kuchni włoskiej i warzyw sezonowych, zróbcie koniecznie. Tutaj naprawdę nie trzeba nic więcej dodawać.
Składniki:
8 średnich dojrzałych pomidorów
400 g makaronu (ja użyłam farfalle)
1 cebula
2 ząbki czosnku
garść liści bazylii
1 łyżka suszonego oregano
duża szczypta mielonej słodkiej papryki
spory kawałek sera długodojrzewającego
sól
pieprz
oliwa
(przepis na 4 porcje)
Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, smażymy na małym ogniu do zrumienienia. Dodajemy pomidory, oregano, paprykę, smażymy około 20 minut, do redukcji sosu. Pod koniec gotowania dodajemy sól, pieprz i poszarpane liście bazylii. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy (na wszelki wypadek można zostawić trochę wody), wrzucamy do sosu pomidorowego, mieszamy, całość smażymy minutę. o ile sos wyszedł za gęsty, można dolać do makaronu odrobinę wody z gotowania. Makaron przekładamy na talerze, posypujemy startym serem.