25 dag makaronu, np. penne lub świderki
30 dag świeżych kurek
szklanka śmietany 30%
cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
sól, pieprz do smaku
2 łyżki tartego parmezanu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
Kurki oczyścić pędzelkiem z piasku, dokładnie umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Makaron ugotować al dente, odcedzić, przelać lodowatą wodą. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym maśle, dodać kurki. Całość podsmażyć. Na koniec wrzucić posiekany czosnek, wymieszać. Zawartość patelni zalać śmietaną, gotować na małej mocy palnika, aż sos zgęstnieje, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Sos połączyć z makaronem, wyporcjować, posypać natką pietruszki i parmezanem.














