Przepis na makaron z krewetkami
czas przygotowania: ok. 30 minut
porcja: dla 2 osób
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 250 g krewetek blanszowanych,
- 220 g makaronu np. spaghetti,
- 2 małe papryczki słodkie lub ostre,
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki sosu worcestershire lub 1 mały filecik anchois i łyżka cukru,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 łyżki masła,
przyprawy:
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka soli,
- pół łyżeczki tymianku,
- pół łyżeczki oregano,
- pół łyżeczki czosnku granulowanego,
- szczypta chili lub pieprzu cayenne.
Zobacz także: Zwyciężczyni „Top Chefa” Katarzyna Daniłowicz poleca przepis na walentynkową kolację
Jak zrobić makaron z krewetkami?
- Nastaw garnek osolonej wody na gotowanie makaronu.
- Umyj i oczyść krewetki. Możesz także kupić gotowe oczyszczone i blanszowane krewetki.
- Gdy woda się zagotuje, wrzuć makaron i wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, aż będzie al dente.
- W miseczce połącz wszystkie przyprawy. Czosnek, papryczki i natkę pietruszki posiekaj.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj czosnek papryczki i przyprawy, podsmaż minutę.
- Dodaj na patelnię masło, gdy się rozpuści, włóż krewetki, wymieszaj.
- Dodaj do dania sok z cytryny, natkę pietruszki i sos worcestershire. jeżeli nie masz takiego sosu, to dodaj do krewetek bardzo drobno pokrojony filecik anchois i cukier.
- Na koniec dodaj odcedzony makaron i dokładnie wymieszaj.
+13
Zobacz galerię
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: