Makaron z krewetkami. Przepis na proste i szybkie danie z krewetkami, chili i natką pietruszki. Idealna kolacja na walentynki

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Szukasz pomysłu na walentynkową kolację? Proponuję bardzo prosty i szybki do przygotowania makaron z krewetkami, chili i natką pietruszki. To wyraziste w smaku danie, które z pewnością posmakuje każdemu. Przekonaj się, jak pysznie smakuje i wypróbuj przepis na makaron z krewetkami.

Przepis na makaron z krewetkami

czas przygotowania: ok. 30 minut
porcja: dla 2 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 250 g krewetek blanszowanych,
  • 220 g makaronu np. spaghetti,
  • 2 małe papryczki słodkie lub ostre,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki sosu worcestershire lub 1 mały filecik anchois i łyżka cukru,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki masła,

przyprawy:

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki tymianku,
  • pół łyżeczki oregano,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • szczypta chili lub pieprzu cayenne.

Zobacz także: Zwyciężczyni „Top Chefa” Katarzyna Daniłowicz poleca przepis na walentynkową kolację

Jak zrobić makaron z krewetkami?

  1. Nastaw garnek osolonej wody na gotowanie makaronu.
  2. Umyj i oczyść krewetki. Możesz także kupić gotowe oczyszczone i blanszowane krewetki.
  3. Gdy woda się zagotuje, wrzuć makaron i wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, aż będzie al dente.
  4. W miseczce połącz wszystkie przyprawy. Czosnek, papryczki i natkę pietruszki posiekaj.
  5. Na patelni rozgrzej olej, dodaj czosnek papryczki i przyprawy, podsmaż minutę.
  6. Dodaj na patelnię masło, gdy się rozpuści, włóż krewetki, wymieszaj.
  7. Dodaj do dania sok z cytryny, natkę pietruszki i sos worcestershire. jeżeli nie masz takiego sosu, to dodaj do krewetek bardzo drobno pokrojony filecik anchois i cukier.
  8. Na koniec dodaj odcedzony makaron i dokładnie wymieszaj.

Makaron z krewetkami. Przepis na proste i szybkie danie z kr...

+13 Zobacz galerię

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału