Makaron z gruszką i gorgonzolą – przepis na jesień
Porcja dla 4 osób. Czas przygotowania: 20 minut.
Składniki:
- 340 g makaronu tagliatelle,
- 2 łyżki masła,
- 1/2 szklanki białego wina półwytrawnego,
- 200 ml śmietanki kremówki,
- 100 g gorgonzoli,
- opcjonalnie: 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 20 g orzechów włoskich,
- sól, świeżo mielony pieprz.
Jak zrobić makaron z gruszką i gorgonzolą?
Przygotowanie:
- Gruszki przekrój na ćwiartki usuń gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę przekrój wzdłuż na pół.
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W czasie, gdy makaron się gotuje, przygotuj sos.
- Na sporej patelni rozpuść masło. Dodaj gruszki i smaż 2-3 minuty aż się zarumienią. Wlej wino i gotuj aż 1/2 płynu wyparuje.
- Wlej śmietankę i zagotuj. Zmniejsz ogień, lekko posól i gotuj jeszcze minutę.
- Zdejmij patelnię z ognia. Do sosu dodaj pokruszoną gorgonzolę i ekstrakt waniliowy i wymieszaj.
- Makaron odcedź i potem włóż z powrotem do garnka. Dodaj sos i delikatnie wymieszaj.
- Podawaj posypane świeżo mielonym pieprzem i posiekanymi orzechami.
Zobacz także: Jesienna tarta z gruszkami, orzechami włoski i serem gorgonzola
Słodko-ostry makaron z gruszką i gorgonzolą
Makaron z gruszką i gorgonzolą to jeden z najbardziej zaskakujących makaronów, jakie jadłam. Włoska pasta, choć bez pomidorów. Gdy zobaczyłam go w karcie jednej z włoskich trattorii, po prostu musiałam go spróbować. I to był bardzo dobry wybór. A potem rozłożyłam smak na czynniki pierwsze.
Gruszki muszą być twarde. Te dojrzałe mają co prawda więcej słodyczy, ale w czasie smażenia na maśle po prostu się rozpadną.
Jaką gorgonzolę wybrać do sosu? Ja lubię wersję picante, czy ostrą gorgonzolę, ale łagodna wersja sera, dolce też jest świetna. Sprawdzi się też nasz polski ser lazur, jeżeli akurat nie masz pod ręką gorgonzoli.
Ekstrakt waniliowy. Opcja, która dosłownie rozwala system. A makaron zmienia w eksplozję smaku. Dla mnie – rewelacja, przetestowana na rodzinie i gościach, ale sprawdź, czy to jest połączenie, z którym jest tobie po drodze. Za to obowiązkowo trzeba dodać orzechy włoskie. Najlepiej lekko podpieczone na patelni. Szybko, prosto, elegancko i pysznie – tak jak lubię najbardziej.
Więcej przepisów znajdziesz na blogu Plate By Kate. Kulinarne nowości można też obejrzeć na Facebooku i zaobserwować profil na
.