Makaron z bakłażanami, czyli Pasta alla Norma [PRZEPIS]

mooveme.pl 1 miesiąc temu

Wystarczy kilka prostych składników, by w krótkim czasie wyczarować jedno z klasycznych sycylijskich dań: makaron z bakłażanami. Tu według przepisu Franceski Maugeri Holmström, pochodzącej z okolic Katanii pół Sycylijki i pół Szwedki, która łączy sycylijską sztukę gotowania z ogromną kulinarną pasją.

Makaron z bakłażanami to danie złożone z prostych składników, ale ma niepowtarzalny smak! Z czasem stało się czymś w rodzaju sycylijskiej potrawy narodowej. Ceni się je na wyspie w takim stopniu, iż już pod koniec XIX wieku nazwano je na cześć opery pod tytułem „Norma” autorstwa pochodzącego z Katanii kompozytora Vincenza Belliniego. Legenda głosi, iż autor dramatów i poeta Martoglio, posmakowawszy tego dania, wykrzyknął: „Chista è vera Norma!” – Toż to prawdziwa „Norma!”. Chciał w ten sposób wyrazić podziw dla najlepszego makaronu, jaki jadł w całym swoim życiu, jak i dla znanej na całym świecie opery.

Przepis na makaron z bakłażanami pochodzi z książki „Wegetariańska Sycylia. Przepisy pełne słońca”, wyd. Buchmann

Pomysł na tę książkę zrodził się pewnego wczesnego ranka na mojej macie do jogi. Zamknęłam oczy, zrobiłam głęboki wdech, rozciągnęłam całe ciało i nagle zapragnęłam całym sercem, by moja pasja i wiedza na temat jedzenia oraz gotowania, jakie gromadziłam przez całe życie, nabrały sensu i osiągnęły jakiś konkretny cel.

Pochodzę z sycylijskiej rodziny, w której kuchnia, lody, muzyka i teatr stały w absolutnym centrum. Aktorzy i śpiewacy operowi często przychodzili do nas na lody po spektaklach. Nasz Dom przepełniały wówczas muzyka i odświętny nastrój, a ja, z czasem, nauczyłam się zarówno pieśni, jak i przepisów. Jedzenie powstające w naszej kuchni było owiane sławą, a babcia, mama mojego ojca, uchodziła za prawdziwą mistrzynię. Dom wypełniały gościnność i miłość do gotowania.

Idź do oryginalnego materiału