Makaron strozzapretti z mascarpone

radiokielce.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Makaron strozzapretti z mascarpone


Wakacyjny przepis dnia prezentujemy codziennie, od poniedziałku do piątku o godzinie 10:30, w Radiu Kielce na 101,4 MHz oraz na radiokielce.pl.

Makaron strozzapretti z mascarpone / Fot. Mirosław Ciołak

Makaron strozzapretti z mascarpone

Składniki: (4 porcje)

Makaron strozzapretti 400 g

Kiełbasa chorizo 100 g

Ser mascarpone 200 g

Czosnek 1 ząbek

Papryka chilli 10 g

Rucola 50 g

Ser parmezan 50 g

Masło klarowane 50 g

Sposób wykonania:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy drobno posiekany czosnek i chilli. Chwilę podsmażamy. Chorizo kroimy w paski i dodajemy na patelnię. Smażymy około 1-2 minut. Dodajemy mascarpone i czekamy aż ładnie się rozpuści, następnie dodajemy makaron i wszystko mieszamy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy umytą rukolę i wszystko delikatnie mieszamy.

Smacznego!

Wykonanie: Mirosław Ciołak


Idź do oryginalnego materiału