Makaron niezawodny

codojedzenia.pl 2 dni temu

Makaron z sosem serowym, pieczarkami i szynką to pyszne danie na obiad lub lekką kolację. Kremowy sos serowy otula makaron, a pieczarki i szynka dodają mu charakteru. To szybki i prosty sposób na ciepły posiłek, który zawsze smakuje wyśmienicie.

Makaron z sosem serowym – szybki i pyszny pomysł na obiad

Kiedy nie mam pomysłu na obiad, zawsze sięgam po makaron z sosem serowym. To moje niezawodne danie ratunkowe. W lodówce prawie zawsze znajdzie się jakiś ser i właśnie to jest najlepsze w tym przepisie. Za każdym razem można użyć czegoś innego i stworzyć nową wersję.

Kremowe serki świetnie zagęszczają sos i nadają mu delikatności. Sery pleśniowe dodają charakteru i wyrazistego smaku. A długo dojrzewające, jak parmezan czy grana padano, sprawiają, iż sos staje się elegancki i wyjątkowy. Dzięki temu jedno danie może smakować zupełnie inaczej w zależności od tego, co akurat masz pod ręką.

Makaron z sosem serowym, pieczarkami i szynką – przepis krok po kroku

Jak się domyślacie, bazą tego dania jest sos serowy. To on nadaje całości kremowej konsystencji i wyjątkowego smaku. Do sosu można dodać różne warzywa albo mięso. Tym razem postawiłam na klasyczne połączenie pieczarek i szynki.

Dodałam też świeży tymianek, który pięknie podbija aromat sosu. Do całości ugotowałam makaron tagliatelle. Jego szerokie wstążki świetnie „łapią” sos. choćby szynkę pokroiłam w paski, żeby lepiej wsiąkła w kremową bazę. Efekt? Pyszne, sycące i bardzo domowe danie, które zawsze się udaje.

Jeśli lubicie makaron, to na moim blogu znajdziecie mnóstwo świetnych przepisów właśnie z nim w roli głównej. Dla fanów typowych włoskich smaków polecam makaron z cukinią i burratą, pasta alla vodka czy klasyczną lasagne bolognese.

U nas w domu makaron znika w mgnieniu oka. To danie zawsze ratuje sytuację. Wystarczy kilka składników i chwila w kuchni. Masz trochę warzyw? Zrób makaron w sosie serowym. A jeżeli nie, to ugotuj go z samym sosem. Jedno jest pewne, nie pożałujesz!

Makaron z sosem serowym

Drukuj
Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 10 min Czas gotowania: 15 min 15 min
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

1 cebula

250 g pieczarek

2 ząbki czosnku

1 łyżka świeżego tymianku

100 g żółtego sera

250 kremowego serka, np. łaciate naturalny

300 ml śmietany, 36% tł.

1 łyżka oleju kokosowego bez smaku

200 ml wody od gotowania makaronu

250 g tagliatelle

1½ łyżeczki czarnego pieprzu

½ łyżeczki białego pieprzu

sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzać olej. Cebulę drobno pokroić i zeszklić. Pieczarki pokroić w plasterki i dodać do cebuli wraz z przyprawami oraz tymiankiem.
  2. Następnie dodać kremowy serek, śmietanę i ser żółty. Mieszać, aż sery się rozpuszczą, a sos zacznie się gotować. Dodać pokrojoną w paski szynkę i gotować sos przez 5 minut. W międzyczasie ugotować makaron al dente. Odcedzić, zachowując szklankę wody z gotowania.
  3. Makaron dodać do sosu i wymieszać. jeżeli sos będzie zbyt gęsty, rozrzedzić wodą od makaronu. Podawać na gorąco. Smacznego!
Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie

Idź do oryginalnego materiału