Makaron z sosem serowym, pieczarkami i szynką to pyszne danie na obiad lub lekką kolację. Kremowy sos serowy otula makaron, a pieczarki i szynka dodają mu charakteru. To szybki i prosty sposób na ciepły posiłek, który zawsze smakuje wyśmienicie.
Makaron z sosem serowym – szybki i pyszny pomysł na obiad
Kiedy nie mam pomysłu na obiad, zawsze sięgam po makaron z sosem serowym. To moje niezawodne danie ratunkowe. W lodówce prawie zawsze znajdzie się jakiś ser i właśnie to jest najlepsze w tym przepisie. Za każdym razem można użyć czegoś innego i stworzyć nową wersję.
Kremowe serki świetnie zagęszczają sos i nadają mu delikatności. Sery pleśniowe dodają charakteru i wyrazistego smaku. A długo dojrzewające, jak parmezan czy grana padano, sprawiają, iż sos staje się elegancki i wyjątkowy. Dzięki temu jedno danie może smakować zupełnie inaczej w zależności od tego, co akurat masz pod ręką.
Makaron z sosem serowym, pieczarkami i szynką – przepis krok po kroku
Jak się domyślacie, bazą tego dania jest sos serowy. To on nadaje całości kremowej konsystencji i wyjątkowego smaku. Do sosu można dodać różne warzywa albo mięso. Tym razem postawiłam na klasyczne połączenie pieczarek i szynki.
Dodałam też świeży tymianek, który pięknie podbija aromat sosu. Do całości ugotowałam makaron tagliatelle. Jego szerokie wstążki świetnie „łapią” sos. choćby szynkę pokroiłam w paski, żeby lepiej wsiąkła w kremową bazę. Efekt? Pyszne, sycące i bardzo domowe danie, które zawsze się udaje.
Jeśli lubicie makaron, to na moim blogu znajdziecie mnóstwo świetnych przepisów właśnie z nim w roli głównej. Dla fanów typowych włoskich smaków polecam makaron z cukinią i burratą, pasta alla vodka czy klasyczną lasagne bolognese.
U nas w domu makaron znika w mgnieniu oka. To danie zawsze ratuje sytuację. Wystarczy kilka składników i chwila w kuchni. Masz trochę warzyw? Zrób makaron w sosie serowym. A jeżeli nie, to ugotuj go z samym sosem. Jedno jest pewne, nie pożałujesz!
1 cebula 250 g pieczarek 2 ząbki czosnku 1 łyżka świeżego tymianku 100 g żółtego sera 250 kremowego serka, np. łaciate naturalny 300 ml śmietany, 36% tł. 1 łyżka oleju kokosowego bez smaku 200 ml wody od gotowania makaronu 250 g tagliatelle 1½ łyżeczki czarnego pieprzu ½ łyżeczki białego pieprzu sól do smaku
Makaron z sosem serowym
Drukuj
Składniki:
Przygotowanie: