Majówkę czas zacząć, a wraz z nią sezon grillowy. Co i jak wrzucić na ruszt, żeby było zdrowo?

radio.opole.pl 2 tygodni temu

Kiełbaski, karkówka i szaszłyki - to 'trzej królowie' majówkowych spotkań w gronie przyjaciół i rodziny. Wraz z majówką tradycyjnie rusza w Polsce sezon grillowy. Sprawdzamy, jakie są tajniki dobrze przygotowanych mięs, co opolanie najchętniej wrzucają na ruszt oraz czy znajdziemy dietetyczne alternatywy dla tłustych kiełbas i mięs.

- Kura na ruszt myślę. Ja jestem zwolenniczką kurczaczka i warzywka. - Karkóweczka. Obowiązkowo. W dobrej marynacie, dobrze wysmażona i można jeść. - Pewnie grilla z kumplami zrobimy sobie. Bardzo lubię kaszankę z cebulką. - Kiełbaska i cała reszta jest tutaj mile widziana albo jakiś filecik z kurczaka - Te produkty będą królowały zdaniem opolan podczas tegorocznej majówki. - Najważniejsza przy grillowaniu jest jakoś produktów, które smażymy - podkreśla Przemysław Durma, kucharz. - Ważne, żeby były świeże, dobre i najlepiej lokalne. Mięso, ryby warzywa, owoce czy choćby orzechy, bo wszystko możemy grillować. To wszystko zależy, kto i co lubi. Byleby nie spalić, nie było czarne i rakotwórcze. - Podczas majówki również możemy zjeść smacznie i zdrowo - przekonuje Karolina Orzechowska, dietetyk kliniczna z Opola. - Lepszym wyborem będą oczywiście mięsa typowo drobiowe, ale również prawidłowo przygotowane…
Idź do oryginalnego materiału