Jak przygotować składniki do majówkowego grilla z wyprzedzeniem, a zarazem nie martwić się o to, iż utracą walory smakowe, nie mówiąc już o świeżości? Pogodzenie jednego z drugim umożliwia metoda pakowania próżniowego. Polega ona na całkowitym usunięciu powietrza z opakowania na żywność przed jego szczelnym zamknięciem.
Pakowanie próżniowe sprawia, iż hermetycznie zapakowane składniki do przygotowania potraw czy też już gotowe dania zachowują na dłużej smak, zapach oraz adekwatności odżywcze. Taka technika przyczynia się znacznego wydłużenia terminu przydatności do spożycia. Mowa tu choćby o 5-krotnie dłuższym okresie zachowania świeżości!
Jaki z tej technologii pożytek przed Majówką? Ano taki, iż składniki na grillowe przysmaki można wcześniej kupić, przygotować je (np. zamarynować) bez pośpiechu i stresu oraz przechować do majówkowej uczty bez obawy, iż coś się zepsuje i będzie musiało wylądować w koszu zamiast na ruszcie, psując przyjemność z grillowania.
Chroniąca przed marnowaniem żywności metoda pakowania próżniowego jest tym bardziej godna uwagi, iż pozwala zapakować mięso, ryby, warzywa, sery, dodatki, a także gotowe sałatki, pieczywo i desery. By z niej skorzystać, należy zaopatrzyć się w zgrzewarki próżniowe, pojemniki próżniowe oraz worki, folie i torebki wielokrotnego użytku.
Z produkcji urządzeń i akcesoriów do pakowania próżniowego słynie m.in. marka FoodSaver. Idealnym zestawem od tego producenta na tegoroczną Majówkę będzie np. zgrzewarka próżniowa VS2190X i pojemniki FRESH 2.0. Dodatkowo można do niego dokupić zestaw kompatybilnych worków FoodSaver do pakowania próżniowego.
FoodSaver VS2190X to kompaktowa i uniwersalna zgrzewarka próżniowa o eleganckim i nowoczesnym wyglądzie. Ten system pakowania próżniowego korzysta z wielu funkcji takich jak tylko do zgrzewania, tryb wilgotnej lub suchej żywności oraz funkcja marynowania. Urządzenie nadaje się do mięs, warzyw, owoców, a także sosów i artykułów suchych.
Z tym gadżetem wszystko, czego potrzeba, znajduje się w zestawie. Oprócz zgrzewarki próżniowej, która utrzymuje świeżość żywności choćby do 5 razy dłużej, opakowanie zawiera 1 folię do próżniowego pakowania na rolce, 5 worków próżniowych 0,94 L, 5 zapinanych torebek próżniowych 0,95 L oraz manualne akcesorium do pakowania próżniowego.
Do marynowania mięs i ryb idealne będą pojemniki FoodSaver FRESH 2.0. I mowa tu o skutecznym marynowaniu, które można przeprowadzić w kilka minut, a nie godzin! Pojemniki posiadają oczywiście także tryb próżniowy, który pozwala zachować świeżość żywności (również tej zamarynowanej) w lodówce, zamrażarce lub spiżarni.
Na pojemniku umieszczono wygodny wskaźnik podciśnienia, który pokazuje, kiedy powietrze jest usuwane. Do pakowania próżniowego w pojemniku FRESH 2.0. można posłużyć się ręcznym urządzeniem do pakowania próżniowego lub zgrzewarką próżniową. FoodSaver. Podłącza się je po przekręceniu zielonego pokrętła na pokrywce.
Z urządzeniami i akcesoriami FoodSaver do pakowania próżniowego można więc rozpocząć kulinarne podejście do Majówki zawczasu, przygotowując składniki choćby kilka dni wcześniej bez utraty ich smaku i jakości. To pewność, iż jedzenie przed długim majowym weekendem zachowa wszystkie swoje walory i na pewno nie pójdzie na marne!