Majówka 2024. Dlaczego grillowanie jest niezdrowe?

rdc.pl 2 tygodni temu

Rozpoczęła się majówka. W tym czasie wiele osób grilluje. Nie jest to jednak najlepsze dla naszego organizmu - ostrzegają eksperci.

- Jedzenie grillowanych, tłustych mięs, jak karkówka czy schab, a także wysokoprzetworzonych kiełbas i popijanie ich alkoholem to bardzo niezdrowy sposób spędzania czasu. Można jednak zrobić wiele, aby grillowanie stało się bardziej przyjazne dla naszego organizmu - mówi dr Aleksandra Szymańska, specjalistka chorób wewnętrznych ze Szpitala Miejskiego nr 4 w Gliwicach

- Bardzo niebezpieczny dla zdrowia jest tłuszcz kapiący na rozpalony węgiel czy na drewno, gdyż podczas jego spalania wydzielają się rakotwórcze substancje. Uwielbiana przez niektórych chrupiąca skórka powstająca na mięsie czy kiełbasie, czasem choćby odrobinę przypalona, również nie jest zdrowa i również może wydzielać substancje rakotwórcze – podkreśliła internistka.

Dlaczego grillowanie jest niezdrowe?

Podczas grillowania żywności wytwarzają się szkodliwe związki chemiczne, jak np. węglowodory aromatyczne, które powstają, gdy wytapiający się z mięsa tłuszcz kapie na źródło żaru. Następnie z dymem przedostaje się do przygotowywanego jedzenia. Dlatego zaleca się, aby nie grillować jedzenia bezpośrednio na ruszcie tylko na specjalnych tackach.

Przypalone i chrupiące mięso zawiera niebezpieczną akroleinę, czyli aldehyd o silnych adekwatnościach rakotwórczych.

Lekarka zaleca, by na grilla wybierać chudsze mięso - z kurczaka lub indyka. - Na ruszcie można też przygotowywać ryby, warzywa, a choćby owoce - przypomniała.

Co zrobić, żeby grillowanie było zdrowsze?

Dla tych, którzy nie wyobrażają sobie majówki bez tradycyjnego grilla, dr Szymańska poleca, aby zawsze, jako dodatek do mięs czy kiełbas, przygotowywać sałatki warzywne, które wzbogacą naszą dietę i jakość jedzenia.

- Z jedzenia tłustych potraw z grilla powinny zrezygnować osoby z chorobami układu krążenia, nadciśnieniem, po przebytym zawale serca lub zmagające się z wysokim poziomem cholesterolu - powiedziała specjalistka. Dodała, iż bardzo częste spożywanie grillowanych niezdrowych potraw może przyczynić się do rozwoju cukrzycy typu drugiego.

Pacjenci w trakcie leczenia onkologicznego, kobiety w ciąży, a także małe dzieci również powinni bardzo ostrożnie podchodzić do jedzenia grillowanych potraw.

Idź do oryginalnego materiału