Majonez wegański – przepis z aquafaby
Liczba porcji: 1 słoik (300 ml)
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 130 ml aquafaby, czyli płynu z puszki ciecierzycy,
- 20 ml soku z cytryny,
- 1/2 łyżeczki musztardy,
- 1/2 łyżeczki soli np.: kala namak,
- szczypta cukru,
- 200 ml oleju.
Jak zrobić majonez wegański?
Przygotowanie:
- Aquafabę, sok z cytryny, musztardę, sól i cukier należy umieścić w wysokim naczyniu dołączonym do blendera manualnego lub w wysokim słoiku.
- Składniki należy mieszać przez minutę lub dwie przy pomocy blendera manualnego.
- Następnie olej należy powoli wlewać do płynu z aquafabą. W trakcie masa zacznie gęstnieć.
- Gdy zostanie mniej niż połowa oleju, można wykonać powoli pionowe ruchy blenderem.
- Gotowy majonez będzie miał zwartą konsystencję. Należy go spożyć w ciągu tygodnia.
Zastosowanie majonezu z ciecierzycy
Domowy majonez wegański można stosować tak samo, jak tradycyjny sos. Majonez z aquafaby znakomicie doprawia wegańską sałatkę gyros, surówkę z pora i jabłka, a także sałatkę jarzynową. Majonez wegański można także używać jako sos do kanapek. Taki majonez to także znakomita podstawa do upieczenia wegańskich ciast.
Zobacz także: Tradycyjny sos tatarski, sprawdź przepis na pyszny, wielkanocny dodatek
Smak majonezu wegańskiego
Ten rodzaj majonezu można robić bez obaw o jego smak. Gotowy majonez nie smakuje jak groch ani nie ma ziemistego posmaku. Dopiero dodatek soli kala namak nada sosowi smaku zbliżonego do jajka, a odrobina musztardy dodaje ostrości. Majonez wegański nie różni się bardzo strukturą od tradycyjnego majonezu. Jedynie majonez z aquafaby jest bardziej lśniący i ma delikatniejszą konsystencję niż tradycyjny produkt.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: