Majonez wegański na Wielkanoc. Przepis z wykorzystaniem ciecierzycy. Ten sos zrobisz w 10 minut

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: 123rf.com/handmadepictures/zdjęcie ilustracyjne


Majonez wegański to świetna alternatywa dla tradycyjnego sosu. Do jego przygotowania nie używa się jajek. Zamiast nich stosuje się aquafabę, czyli płyn pozostały z gotowania ciecierzycy. Można też szybciej go przygotować ze strączków w puszce lub słoiku. Zobacz przepis na majonez wegański z aquafaby.

Majonez wegański – przepis z aquafaby

Liczba porcji: 1 słoik (300 ml)
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 130 ml aquafaby, czyli płynu z puszki ciecierzycy,
  • 20 ml soku z cytryny,
  • 1/2 łyżeczki musztardy,
  • 1/2 łyżeczki soli np.: kala namak,
  • szczypta cukru,
  • 200 ml oleju.

Jak zrobić majonez wegański?

Przygotowanie:

  1. Aquafabę, sok z cytryny, musztardę, sól i cukier należy umieścić w wysokim naczyniu dołączonym do blendera manualnego lub w wysokim słoiku.
  2. Składniki należy mieszać przez minutę lub dwie przy pomocy blendera manualnego.
  3. Następnie olej należy powoli wlewać do płynu z aquafabą. W trakcie masa zacznie gęstnieć.
  4. Gdy zostanie mniej niż połowa oleju, można wykonać powoli pionowe ruchy blenderem.
  5. Gotowy majonez będzie miał zwartą konsystencję. Należy go spożyć w ciągu tygodnia.

Zastosowanie majonezu z ciecierzycy

Domowy majonez wegański można stosować tak samo, jak tradycyjny sos. Majonez z aquafaby znakomicie doprawia wegańską sałatkę gyros, surówkę z pora i jabłka, a także sałatkę jarzynową. Majonez wegański można także używać jako sos do kanapek. Taki majonez to także znakomita podstawa do upieczenia wegańskich ciast.

Zobacz także: Tradycyjny sos tatarski, sprawdź przepis na pyszny, wielkanocny dodatek

Smak majonezu wegańskiego

Ten rodzaj majonezu można robić bez obaw o jego smak. Gotowy majonez nie smakuje jak groch ani nie ma ziemistego posmaku. Dopiero dodatek soli kala namak nada sosowi smaku zbliżonego do jajka, a odrobina musztardy dodaje ostrości. Majonez wegański nie różni się bardzo strukturą od tradycyjnego majonezu. Jedynie majonez z aquafaby jest bardziej lśniący i ma delikatniejszą konsystencję niż tradycyjny produkt.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału