Maj to w naszym klimacie najlepszy czas na wysiew do gruntu wielu gatunków warzyw. Mniej wrażliwe na zmienność temperatur sieje się już na początku miesiąca, a delikatniejsze, bardziej wrażliwe na zmienność aury, dopiero po „zimnej Zośce”, kiedy mija ryzyko przygruntowych przymrozków. Jak zaplanować siew?
Na początku maja wysiewa się do gruntu melony, rzodkiewki, pietruszkę, koperek oraz późne odmiany marchwi. W pierwszej połowie maja na stanowiskach nasłonecznionych i z gleba lekką, wilgotną także cukinie i kabaczki.
– W tym roku ogrodnicy do wysiewu wielu gatunków, które zwykle wysiewano na początku maja, a choćby w pierwszej połowie miesiąca, przystąpili nieco później. To efekt fali chłodu, który nasunął się nad Polskę – mówi doświadczona ogrodniczka Teresa Gaj.
Po 15 maja, kiedy, przynajmniej teoretycznie, mija niebezpieczeństwo przymrozków, do gruntu wysiewa się delikatniejsze warzywa. Ciepłolubne warzywa nie lubią bowiem niskich temperatur, dlatego dynię, fasolkę, ogórki i kukurydzę lepiej wysiać do gruntu dopiero po „zimnej Zośce”. Chroni to warzywa przed ewentualnymi przygruntowymi przymrozkami.
Przez cały maj możemy siać arbuzy, pietruszkę naciową, późne odmiany pietruszki korzeniowej, jak również koper i buraki ćwikłowe. W tym okresie wysiewa się też rukolę i bazylię.