Magia gotowania: niesamowite przepisy z całego świata

geopolityka.org 1 rok temu

Na świecie jest wiele różnych potraw, których nigdy nie spróbujesz, ale możesz spróbować tych najsmaczniejszych. Pachnące aromaty, niepowtarzalny smak, wielowiekowe tradycje – to prawdziwa magia gotowania, która czyni narodowe kuchnie wyjątkowymi. Dziś WomanEL dzieli się niesamowitymi przepisami z całego świata, które powinien wypróbować każdy smakosz.

TreśćAsado, ArgentynaMolohei, EgiptFeijoada, BrazyliaKatsudon, JaponiaMałże z frytkami, Belgia. Magia gotowania. Źródło: Instagram

Asado, Argentyna

Mięso gotowane na węglu drzewnym, ale jego smak zależy od wielu subtelności, więc zwykle w to danie zaangażowani są mężczyźni. Asado podawane z pieczywem, sałatką, sosem chimichurri i czerwonym winem.

Twoje włosy są puszące się od wilgoci? 8 modnych letnich fryzur Jak zrobić lekką i puszystą komosę ryżową: profesjonalne wskazówki Asado. Źródło: Instagram

Składniki:

  • 2 kilogramy żeberek wołowych (mięsa powinno być na nich wystarczająco dużo);
  • sól;

Do sosu chimichurri:

  • 100 ml oliwy z oliwek;
  • 50 ml octu jabłkowego;
  • 30 ml czarnego octu balsamicznego; duży pęczek pietruszki;
  • duży pęczek kolendry;
  • 6 ząbków czosnku;
  • 1 ostra papryka;
  • 1 papryka;
  • 3 – 4 gałązki oregano;
  • 3 – 4 plastry suszonych pomidorów;
  • sok z 1 cytryny.

Asado. Źródło: Instagram

Wołowina najlepiej gotowana w całości. Możesz siekać, ale tak, aby każdy kawałek miał co najmniej jedną kość. Grilluj mięso, aż będzie chrupiące i często je obracaj, aby równomiernie się upiekło. Po zdjęciu asado z ognia posolić.

Do sosu wymieszaj oliwę z oliwek, ocet jabłkowy i czarny ocet balsamiczny. Następnie zmiel czosnek, oregano, posiekaną i pozbawioną pestek ostrą paprykę i połącz z płynnymi składnikami.

Dodaj drobno posiekaną zieleninę, suszone pomidory i paprykę. Sos posolić i dokładnie wymieszać. Gotowe mięso pokroić na porcje i polać sosem.

Molochei, Egipt

Danie zrobione z liści molochei (gorzki smak warzywa), które oddzielają się od łodyg, siekają i gotują w bulionie z kolendrą i czosnkiem. Moloheya podaje się z kawałkami mięsa z kurczaka lub królika, czasem zastępuje się jagnięciną lub rybą.

Moloheya. Źródło: Instagram

Składniki:

  • kurczak do przygotowania bulionu – 1 szt;
  • mrożona moloheya – 500 g;
  • kilka ząbków czosnku;
  • olej (może być masło lub masło).

Najpierw przygotowuje się rosół, następnie wyjmuje się mięso, a zamiast niego wlewa się molohea zmielonego z czosnkiem. Ziele można suszyć lub zamrażać. Najważniejsze, iż ten składnik jest dobrze zmielony.

Moloheya gotuje się w bulionie tylko przez kilka minut, aż zupa nabierze lepkiej konsystencji. Najważniejszą atrakcją gotowania molohei jest smażony czosnek, który jest smażony oddzielnie na oleju.

Feijoada, Brazylia

Danie z czarnej fasoli, pieczonej wieprzowiny, wołowiny, przypraw i kaszy manny. Zwykle podaje się go z ryżem, kapustą, plasterkami pomarańczy i ostrym sosem.

Feijoada. Źródło: Instagram

Składniki:

  • fasola 200 g;
  • żeberka wieprzowe 300 g;
  • szynka 200 g;
  • kiełbaski 200 g;
  • cebula 2 szt;
  • czosnek, 4 ząbki;
  • liść laurowy 1 szt;
  • sól do smaku;
  • pieprz czarny mielony wg. smak;
  • warzywa do smaku;
  • olej słonecznikowy 30 ml.

Feijoada. Źródło: Instagram

Fasolę namoczyć na noc w zimnej wodzie. Następnie zalać świeżą wodą i zagotować.

Żeberka wieprzowe umyć, pokroić na porcje i dodać do fasoli. Gotować razem po gotowaniu przez 40 minut. Szynkę i kiełbaski kroimy w kostkę, dodajemy do fasoli i żeberek. Sól, pieprz, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.

Cebulę i czosnek obrać, posiekać i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Razem z liściem laurowym dodać do pozostałych składników i gotować jeszcze 10 minut. Na koniec dodaj posiekane warzywa.

Katsudon, Japonia

Danie kuchni japońskiej typu Donburi – cienki kotlet schabowy z jajkiem, który leży na misce ryżu.

Katsudon. Źródło: Instagram

Składniki:

  • miąższ wieprzowy 200 g;
  • ryż 1 szklanka;
  • jajko 1 szt.;
  • >

  • kapusta biała (pekińska) 200 g;
  • cebula 1 szt;
  • mąka 3 łyżki;
  • bułka tarta 3 łyżki;
  • sos sojowy 3 łyżki;
  • białe wytrawne wino 3 łyżki l;
  • rosół (z kurczaka) 0,5 szklanki;

  • olej roślinny;
  • warzywa, czarny pieprz (mielony);
  • sól, cukier.
  • Mięso wieprzowe pokroić na porcje, ubić, posolić i pieprzyć. Kotlet schabowy obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku i bułce tartej.

    Mięso smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor, około 2 minuty z każdej strony. Ugotuj japoński ryż. Wymieszaj sos sojowy, rosół z kurczaka, wino, cukier. Dodaj posiekaną cebulę i gotuj przez kilka minut.

    Pokrój smażoną wieprzowinę w długie paski. Włóż ryż do miski. Top – kapusta, mięso, cebula. Skropić sosem, posypać ziołami.

    Małże z frytkami, Belgia.

    Małże w Belgii gotuje się na różne sposoby: w winie, oleju, ziołach lub w sosie pomidorowym. Podaje się je z solonymi chrupiącymi ziemniakami i popija zimnym belgijskim piwem.

    Omułki z frytkami. Źródło: Instagram

    Składniki:

    • 1/4 szklanki oliwy z oliwek;
    • szalotka 20 g;
    • czosnek, goździki 5 szt;
    • białe wino 1 kieliszek;
    • sól, pieprz czarny mielony do smaku;
    • mule 900 g;
    • śmietana 35% 1/2 szklanki;
    • natka pietruszki, gałązka;
    • masło niesolone 2 łyżki. l;

    • zielona cebula 10 g;
    • gorczyca, nasiona 30 g;
    • frytki do smaku.

    Mule z frytkami. Źródło: Instagram

    Rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj posiekane szalotki i czosnek i gotuj, aż zmiękną, około 2 minut.

    Dodaj białe wino i zagotuj. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj małże, przykryj i gotuj na parze, aż się otworzą, około 3 minut. Następnie przełóż małże do dużej miski.

    Do pozostałego płynu z gotowania dodaj śmietanę, natkę pietruszki, masło, posiekaną cebulę i musztardę i zagotuj, mieszając. Skrop małże sosem i podawaj z frytkami.

    Kliknij tutaj, aby wypróbować najlepsze przepisy na kawę.

    Źródło informacji

Idź do oryginalnego materiału