Sałatka jarzynowa to królowa wszystkich imprez i uroczystości. Magda Gessler zdradziła, jakie składniki są w niej po prostu niedopuszczalne.
Sałatka jarzynowa to jedna z najpopularniejszych przystawek na polskich stołach. Łączy w sobie najważniejsze i najpopularniejsze warzywa, jak marchewkę, ziemniaki, pietruszkę czy groszek. Dzięki dodatkowi majonezu i delikatnym przyprawom ta sałatka idealnie komponuje się z różnymi rodzajami mięs, chociaż świetnie smakuje też jako samodzielna potrawa. Nie ma w sobie równych na świątecznym stole.
Sałatka jarzynowa – jakie składniki?
Sałatka jarzynowa to połączenie warzyw gotowanych i konserwowych z majonezem. Składniki sałatki mogą się różnić w zależności od przepisu i regionu, ale zwykle zawierają ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler, groszek konserwowy, a także jajka gotowane na twardo, ogórki kiszone lub konserwowe, majonez i przyprawy.
Każda gospodyni czy gospodarz dodaje jednak coś od siebie, dzięki czemu ta sałatka w każdym domu smakuje inaczej. Zamiast majonezu dodaje się często też jogurt naturalny lub grecki, aby nieco odchudzić tę popularną przystawkę. Na Górnym Śląsku odpowiednikiem sałatki jarzynowej jest szałot, w którym często znajdziemy posiekane filety śledziowe.
Lekka sałatka jarzynowa- Pyszności/ źródło: Canva
Magda Gessler, znana restauratorka, zabrała głos w sprawie uwielbianego przez Polaków dania. Wśród listy składników niedopuszczalnych dla gwiazdy widnieje cebula. Magda Gessler mówi, iż błyskawicznie niweluje ona smak całego dania, dominuje i zdecydowanie psuje całą pracę, jaką włożyliśmy w przygotowanie potrawy.
Sałatka jarzynowa, żeby była dobra i dla dzieci, i dla dorosłych, moim zdaniem – nie powinna mieć cebuli. Cebula powinna być oddzielnie, ponieważ nasza cebula jest bardzo mocna i o ile ją dołożymy dzień wcześniej, to potem, jak otwieramy lodówkę, to nam wyje taki gaz cebulowy – tłumaczy restauratorka w wywiadzie dla portalu viva.pl.
Jakie składniki wybiera Magda Gessler? Przepis na sałatkę jarzynową
Magda Gessler używa śląskich ziemniaków zamiast cebuli, co może być dla wielu z nas zaskoczeniem. Te ziemniaki są niezwykłe ze względu na to, iż nie mają mączystej konsystencji, co sprawia, iż świetnie smakują w sałatkach. Jarzyny gotuje samodzielnie, nie sięga po gotowce z supermarketów.
Składniki:
- ugotowane ziemniaki
- ogórki kiszone
- grzybki kurki
- jabłka
- jaja na twardo
- seler
- pietruszka korzeń
- marchewka
- groszek konserwowy
- majonez
- chrzan
- ostra musztarda
- sól, pieprz do smaku
- cukier do smaku
Sposób przygotowania:
- Warzywa obierz i ugotuj w rosole, aby zyskały wyjątkowy smak.
- Ugotowane warzywa pokrój w drobną kostkę. Dodaj posiekane ogórki, odsączony groszek i grzybki.
- Połącz majonez z chrzanem i musztardą. Powstały sos wlej do warzyw i dokładnie wymieszaj.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną cukru.
Najlepszy przepis na sałatkę jarzynową wraz z pomysłami na efektowne serwowanie znajdziesz na naszym kanale YouTube