Magda Gessler zdradziła, jak zrobić idealną zupę kurkową. To dlatego wychodzi taka pyszna

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Magda Gessler radzi, by do zupy wybrać młode kurki - Pyszności; Foto Canva.com


Sezon na kurki pozwala przygotować wiele wspaniałych dań. Wyróżniają się smakiem, adekwatnościami i zastosowaniem w kuchni. W tej sytuacji, dobrze jest mieć pod ręką przepis na pyszną zupę kurkową. A jaka powinna być najlepsza zupa kurkowa? Swoimi cennymi podpowiedziami, podzieliła się z nami Magda Gessler, która zdradziła sekret wyjątkowej zupy kurkowej. O czym należy pamiętać?

Sezon na grzyby w Polsce to zawsze prawdziwa przyjemność, hobby, jak i możliwość przygotowania różnorodnych dań. Jednymi z ulubionych grzybów Polaków są kurki. Najczęściej szuka się ich od końca czerwca do października, ale są i takie lata, w których można zbierać je już pod koniec maja. Pomimo tego, iż ceny kurek, na samym początku sezonu, mogą nieco przerażać, to w kolejnych miesiącach jest zdecydowanie taniej. Warto wykorzystać tę okazję, by poznać przepis na zupę kurkową według receptury Magdy Gessler.

Zupa kurkowa Magdy Gessler – kluczowa jest jedna podstawowa zasada

Młode kurki mają nieodpartą moc przyciągania. Są wyśmienite, gdy dusisz je na maśle lub dodajesz do jajecznicy. Doskonałym pomysłem na obiad jest również zupa kurkowa, a słynna restauratorka Magda Gessler ma niezawodny przepis na to danie. Przygotowanie jej kurkowej zupy jest bardzo proste – potrzebne są podstawowe warzywa, przyprawy oraz bulion warzywny lub mięsny. Ale w czym tkwi wyjątkowość i tajemnica tej zupy? Oczywiście w grzybach. Restauratorka podkreśla, iż do jej zupy używa się tylko młodych kurek. Grzyby powinny być małe i jędrne.

Magda Gessler radzi, by do zupy wybrać młode kurki – Pyszności; Foto Canva.com

Sprawdź: Kurki łatwo pomylić z trującym grzybem. Polacy nie mają świadomości

Zupa kurkowa przepis – tak przygotowuje ją Magda Gessler

Magda Gessler to niezwykle ceniony autorytet kulinarny. Jej przepisy mają całe grono wielbicieli. Wszystko wskazuje na to, iż tak będzie też w tym przypadku. Zupa kurkowa to prawdziwy hit na lato. Warto poznać najważniejsze zasady krok po kroku, by zachwycić swoich domowników i gości. Najlepsza zupa kurkowa będzie świetnym rozwiązaniem. Przed dodaniem kurek do zupy, konieczne jest dokładne oczyszczenie ich. Kurki są delikatnymi grzybami, dlatego należy postępować z nimi ostrożnie. Najlepiej obierać je bez użycia wody i usuwać z nich zabrudzenia dzięki pędzelka i nożyka.

Składniki:

  • 30 dag kurek,
  • 2 l wywaru warzywnego lub mięsnego,
  • marchew,
  • 4 ziemniaki,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 g masła,
  • 250 ml śmietany,
  • liść laurowy,
  • pół pęczka koperku,
  • sól i pieprz,
  • ziele angielskie,
  • opcjonalnie: śmietana.

Zupa kurkowa to wyjątkowy letni rarytas – Pyszności; Foto Canva.com

Przygotowanie zupy kurkowej z przepisu Magdy Gessler

Jeśli zamierzasz przygotować zupę kurkową z przepisu Magdy Gessler, to wiedz, iż jest to banalnie proste. Pamiętaj jednak, by użyć młodych kurek i odpowiednio je oczyścić przed gotowaniem. Poznaj przepis krok po kroku i już teraz przystąp do gotowania tej zupy.

  1. Odcedź bulion i przelej do garnka, w którym są już pokrojone ziemniaki, marchewka oraz ząbki czosnku.
  2. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz do garnka.
  3. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
  4. Pokrój cebulę w drobną kostkę i oczyść kurki.
  5. Na grubej patelni rozgrzej masło, wrzuć na nie kurki, posól, po czym dodaj posiekana cebulę. Duś, ciągle mieszając.
  6. Gotowe grzyby z cebulą wrzuć do zupy i całość gotuj jeszcze przez ok. 10 minut pod przykryciem, na średnim ogniu.
  7. Zupę możesz zabielić łyżką śmietany oraz doprawić do smaku. Smacznego!
Idź do oryginalnego materiału