Magda Gessler dodaje do ogórków kiszonych nietypowy składnik. Wychodzą twarde i się nie psują

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Jak ogórki kiszone przyrządza Magda Gessler? - Pyszności; foto: Canva


Już niedługo rozpocznie się lato, a w związku z tym — początek sezonu na kiszonki. To właśnie wtedy mamy dostęp do najlepszej jakości ogórków gruntowych, z których już niedługo powstanie ulubiona przekąska Polaków: ogórki kiszone. Magda Gessler postanowiła pokazać rodakom, jak je przyrządzić, by wyszły twarde i idealne smaczne.

Początek lipca to jednocześnie start sezonu ogórkowego, a wszyscy fani kiszonek już zacierają ręce na samą myśl o tym, co to oznacza. Zanim jednak i ty zabierzesz się za ogórki kiszone, warto poznać sposób na ich przygotowanie królowej polskiej sceny kulinarnej — Magdy Gessler. Restauratorka wie, co jest w takich ogórkach najważniejsze i dlatego zwraca specjalną uwagę na to, by wyszły równie twarde, co pełne smaku.

Jak ogórki kiszone przyrządza Magda Gessler? – Pyszności; foto: Canva

Żeby osiągnąć taki efekt, Gessler nie stawia wyłącznie na klasyczne dodatki do kiszenia: solankę, koper, czosnek i chrzan. Według restauratorki niezbędne są też liście. W jej przepisie na ogórki kiszone najczęściej pojawiają się liście wiśni, które nie tylko zmniejszają gorycz warzyw, ale również sprawiają, iż są one trwalsze i mniej podatne na zepsucie. Innym rozwiązaniem mogą być oczywiście liście porzeczki, malin lub chrzanu.

Ogórki kiszone Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 kg młodych, polskich ogórków gruntowych typu julian, andrus albo octopus
  • 2 litry wody
  • 4 płaskie łyżki soli
  • 4 gałązki kopru
  • 4 liście wiśni
  • 1 korzeń chrzanu (dodaj też liście, jeżeli chcesz przyspieszyć fermentację i dodać ogórkom nieco pikanterii)
  • 4 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Tak przygotowane ogórki kiszone wyjdą twarde i smaczne – Pyszności; foto: Canva

  • Przygotuj 4 słoiki; każdy dokładnie umyj i wyparz — choćby te prosto ze sklepu. Ogórki umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz.
  • Ogórki przełóż do słoików. Chrzan podziel na 4 równe części. Teraz uzupełnij wolną przestrzeń między ogórkami chrzanem, liśćmi wiśni i chrzanu, ząbkami czosnku i gałązkami kopru.
  • Zagotuj wodę i rozpuść w niej sól, a następnie ostudź. Pamiętaj, by nigdy nie zalewać ogórków wrzątkiem, bo pozbawisz je wszystkich adekwatności. Letnią już wodę przelej do słoików.
  • Słoiki zakręć i przechowuj w ciemnym pomieszczeniu o temperaturze nieprzekraczającej kilkunastu stopni. Teraz już tylko czekanie: po około 2 tygodniach będą na ciebie czekały już idealnie smaczne i twarde ogórki kiszone.
Idź do oryginalnego materiału