Luksusowy deser kakaowo-orzechowy z delikatnym kremem i czekoladą – rozpływa się w ustach!

fajnainspiracja.pl 7 miesięcy temu

Szukasz odpowiedniego deseru, który osłodzi nie tylko Twoje dni, ale także serca Twoich bliskich? Przedstawiamy przepis na kakaowo-orzechowy deser z delikatną śmietanką i czekoladą, któremu nie można się oprzeć i który rozpływa się w ustach! Ten oryginalny deser jest nie tylko imponujący wizualnie, ale także wspaniały w smaku. Ciesz się każdym kęsem tego luksusowego i kuszącego deseru, który jest zarówno zabawny, jak i łatwy w przygotowaniu.

Lepsze niż pizza: wystarczy zetrzeć ziemniaki i przygotować pikantny placek ziemniaczany z warzywami, pomidorami i serem.

Niepowtarzalne ciasto orzechowe z bananami, czekoladą i bitą śmietaną: Krok po kroku

Czego będziemy potrzebować:

Krem:

  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 150 g skrobi
  • wanilina – do smaku
  • 1 litr mleka
  • 100 g masła

Ciasto:

  • 5 średnich lub 4 duże jajka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 20 g oleju roślinnego
  • 100 g mąki
  • 40 g kakao
  • wanilina – do smaku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g prażonych orzechów

Impregnacja:

  • odrobina mleka + 1 łyżeczka cukru pudru

Lukier:

  • 50 g czekolady
  • 1 łyżka oleju roślinnego

Do dekoracji:

  • 100 g prażonych orzechów
Jak będziemy postępować:

1) Umieścić orzechy na patelni – uprażyć je na małym ogniu.

2) Śmietana: W małym rondelku rozbijamy jajka, wsypujemy cukier, dodajemy skrobię, wanilinę – mieszamy, następnie wlewamy mleko – mieszamy i gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. Po ugotowaniu przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić do ostygnięcia.

3. Ubij jajka w misce i dodaj szczyptę soli – ubijaj i stopniowo dodawaj cukier, ubijając do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodaj olej – wymieszaj i dodaj przesianą mąkę z kakao, waniliną i proszkiem do pieczenia – dobrze wymieszaj, a na koniec dodaj prażone orzechy – dobrze wymieszaj, a otrzymasz ciasto.

4. Wylej ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ładnie rozprowadź i dzięki szpikulca uformuj wzorki.

5. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu zdjąć papier do pieczenia, przełożyć na kratkę do ostygnięcia i przekroić na pół.

6. W międzyczasie w misce ubij masło, aż stanie się maślane i stopniowo dodawaj śmietanę – dobrze ubij.

7. 1/2 ciasta umieścić w obręczy wyłożonej folią spożywczą i nasączyć mlekiem wymieszanym z cukrem pudrem, następnie nałożyć krem i ładnie rozsmarować – powtórzyć proces i na koniec ładnie wygładzić krem, przykryć folią spożywczą i przechowywać w lodówce.

8. Lukier: W małej miseczce połam czekoladę i dodaj olej – pozwól się trochę roztopić w mikrofalówce – wymieszaj i przelej do woreczka do dekorowania.

9. Wyjąć deser z obręczy, zdjąć folię i posypać posiekanymi prażonymi orzechami i udekorować czekoladą.

10. Podawać z miłością, wielkim smakiem i wdziękiem.

Przyjaciele, życzymy wam dobrego smaku!

Idź do oryginalnego materiału