Od kilku tygodni miłośnicy słodkości mówią tylko o jednym: dubajska czekolada. Pochodzi ona ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich i robi furorę nie tylko w Polsce. Jest to produkt z zielonym nadzieniem o smaku pistacjowym. Dodatkowo zawiera cienkie ciasto kataifi, które przypomina drobne włókna. Oryginalny łakoć może kosztować choćby 120 zł za tabliczkę.
REKLAMA
Zobacz wideo Czekolada: znakomite źródło magnezu? Znamy co najmniej 5 lepszych, zdrowszych źródeł
Czy dubajska czekolada jest zdrowa? Dietetyczka rozwiewa wątpliwości
Pistacjowa czekolada bez wątpienia jest smaczna i efektownie się prezentuje. Jak to jednak wygląda, gdy weźmiemy pod uwagę kwestie zdrowotne? - Jest to bardzo wysoko energetyczny produkt. Czekolada z Dubaju zawiera sporo kalorii. Na pewno trzeba mieć na uwadze, iż głównym źródłem tych kalorii są przede wszystkim tłuszcze i cukry - powiedziała dietetyczka Anna Guzy w rozmowie z poradnikzdrowie.pl.
Sprawdź też: Wyrzucasz skórki po mandarynkach? od dzisiaj przestaniesz. Rozwiążą dwa problemy za jednym zamachem
Tłuszcze nasycone pochodzą z czekolady, a nienasycone z pistacji oraz sezamu. To właśnie pistacje w tym przypadku dodają trochę zdrowych kwasów tłuszczowych. - jeżeli chodzi o węglowodany, to na pewno taka czekolada ma wysoką zawartość cukrów prostych, które są po prostu w postaci białego cukru - dodała ekspertka.
Czy warto jeść dubajską czekoladę? Arina Dovlatova/iStock
Czy warto kupić dubajską czekoladę? Najważniejszy jest umiar
Dubajska czekolada (podobnie jak każda inna) zawiera magnez oraz żelazo. Nie oznacza to jednak, iż można jeść ją do woli. - Nie możemy traktować takiej czekolady jako główne źródło tych składników. To nie jest tak, iż ona jest takim superfoodem i iż teraz można ją spożywać zamiast wszystkiego, bo ma jakieś wartości odżywcze - przyznała Guzy. Nadmierne spożywanie słodyczy grozi próchnicą oraz nadwagą, co może prowadzić do otyłości. - Taka czekolada ma wysoki indeks glikemiczny, czyli będzie powodowała gwałtowny skok cukru we krwi. Myślę, iż skoro zyskała aż taką popularność, to jak najbardziej można jej spróbować, ale traktowałabym ją jako deser, coś okazjonalnego. Raz na jakiś czas, jeżeli komuś smakuje, jak najbardziej można po nią sięgnąć - podsumowała dietetyczka. Jadłeś/aś dubajską czekoladę? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.