Lubisz ogórki? Oto co się stanie z twoim ciałem, gdy będziesz jadł jeden dziennie

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Dlaczego ogórki są pakowane w folię? - Pyszności; Foto Canva.com


Ogórki to zieloni sprzymierzeńcy w walce z wieloma schorzeniami. Jak tłumaczy dr Marek Skoczylas, wystarczy jeden ogórek dziennie, by zapobiec chorobom i wspomóc funkcjonowanie organizmu. Specjalista wyróżnił też kilka grup osób, które powinny zadbać o to, by w ich codziennym menu nie zabrakło tego warzywa.

Dr Marek Skoczylas ukończył akademię medyczną w Lublinie w 2006 roku. w tej chwili zajmuje się m.in. fitofarmakologią, toksykologią żywności i leczeniem chorób przewlekłych. Lekarz prowadzi też profile w mediach społecznościowych. Na YouTube tłumaczy widzom, jak zdrowa dieta wpływa na ludzki na organizm. W jednym z nagrań pod lupę wziął ogórki i ich adekwatności. Kto powinien włączyć do diety to warzywo?

Przeczytaj również: Wygląda jak jajko w koszulce, ale to ser. Powinni go jeść seniorzy i osoby po urazach

Jeden ogórek dziennie. Tyle wystarczy, by zauważyć zmiany

Dr Marek Skoczylas wskazał, iż istnieją grupy osób, którym regularne jedzenie ogórków pomoże w walce z różnymi schorzeniami. Podkreślił, iż warzywo to powinno być uwzględnione w diecie osób, borykających się z chorymi stawami. Specjalista powołuje się badania, które wskazały na lecznicze adekwatności ekstraktów z ogórka w przypadku umiarkowanej choroby zwyrodnieniowej stawów.

Spożywanie ogórków pozytywnie wpływa też na problemy z zaparciami. Jak tłumaczy dr Skoczylas, znaczna część ogórków to woda, co sprawia, iż możliwe jest odpowiednie nawodnienie mas kałowych. To zaś pomoże wyregulować rytm wypróżnień osobom, cierpiącym na zaparcia bez potrzeby sięgania po syntetyczne leki.

Ogórki – Pyszności; Foto Canva.com

Dlaczego warto jeść ogórki?

Dodaje też, iż ogórki są przyzwoitym źródłem beta-karotenu, a co za tym idzie – witaminy A. Powołując się na badanie naukowe, specjalista wskazuje, iż regularne spożywanie tej substancji zmniejsza śmiertelność z dowolnej przyczyny u człowieka oraz przedłuża jego życie. Ponadto, jak tłumaczy dr Skoczylas, ogórki posiadają określoną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych.

– Ogórki zawierają w sobie substancję, która nazywa się kukurbitacyna B. Substancję tę możemy odnaleźć na przykład w pestkach dyni. Jak się okazuje, ta naturalna substancja faktycznie ma specyficzne powinowactwo do hamowania komórek nowotworowych, począwszy od raka prostaty, poprzez raka piersi, skończywszy właśnie na raku okrężnicy – mówi specjalista.

Kukurbitacyna B ma również adekwatności regulujące poziom insuliny, czyli wpływa na ilość glukozy we krwi. To zaś jest szczególnie ważne dla osób, chorujących na cukrzycę typu 2. Dr Skoczylas wylicza też, iż 150 gramów ogórków dostarcza około 200 miligramów potasu. Tłumaczy dalej, iż jednorazowe przyjęcie takiej ilości potasu bardzo pozytywnie wpłynie na układ sercowo-naczyniowy.

Idź do oryginalnego materiału