„Lubelszczyzna jest regionem bardzo zróżnicowanym”. Jakie potrawy przygotowujemy na Wigilię?

radio.lublin.pl 14 godzin temu
Zdjęcie: „Lubelszczyzna jest regionem bardzo zróżnicowanym”. Jakie potrawy przygotowujemy na Wigilię?


Kutia, barszcz czerwony czy karp to dla wielu osób potrawy obowiązkowe na wigilijnym stole. Jednak – jak tłumaczy kulturoznawczyni dr Beata Maksymiuk-Pacek – to, co będziemy spożywać podczas tradycyjnej wieczerzy, zależy od miejsca, w którym żyjemy.

– Lubelszczyzna jest regionem bardzo zróżnicowanym, jeżeli chodzi o kulturę, o kuchnię itd. – zaznacza dr Maksymiuk-Pacek. – Sama pochodzę z Południowego Podlasia, to też jest część obecnego województwa lubelskiego. U nas kutii się nie je. W moich stronach rodzinnych je się taki postny barszcz, którego – jak nieraz rozmawiam z koleżankami – tutaj nie ma. To jest taki barszcz gotowany z grzybów, do tego dodaje się koperek, olej i ziemniaki. To charakterystyczne dla terenów bliżej granicy z Białorusią.

Tradycyjnie do wieczerzy wigilijnej zasiada się po pojawieniu się na niebie pierwszej gwiazdki.

MaK / opr. WM

Fot. Vegalabs, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Idź do oryginalnego materiału