Przepis na łososia ze szparagami
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: średni
Składniki:
- 2 filety z łososia,
- 10 szparagów,
- ząbek czosnku,
- 1 łyżka (10 gramów) oliwy z oliwek,
- pół cytryny,
- 1 łyżka (15 gramów) masła,
- pęczek koperku,
- sól,
- pieprz.
Czytaj też: Pomysł na obiad. Ryba z brokułami pod chrupiącą kruszonką [PRZEPIS]
Jak zrobić łososia ze szparagami?
Przygotowanie:
- Umyj i osusz filety z łososia. Wyjmij ości.
- Przypraw filety solą i pieprzem. Posiekaj drobno koperek i posyp nim filety,
- Ułóż łososia na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia bądź w naczyniu żaroodpornym. By nie był suchy, polecamy tę drugą wersję. Połóż go skórą do dołu.
- Na rybie umieść po pół łyżki masła.
- Z cytryny odkrój dwa plastry. Ułóż je na łososiu.
- Umyj szparagi i odłam zdrewniałe końcówki.
- Obierz i zetrzyj ząbek czosnku.
- Szparagi połóż koło łososia, dopraw je czosnkiem, posyp solą i pieprzem. Polej oliwą.
- W międzyczasie piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
- Danie piecz około 30 minut. jeżeli decydujesz się na pieczenie bez pokrywki bądź na blasze, całość powinna być gotowa szybciej, jednak sprawdzaj rybę w trakcie pieczenia, by nie była sucha.
Jak podawać łososia ze szparagami?
Łososia ze szparagami najlepiej jeść jeszcze na ciepło. Można podawać go z purée ziemniaczanym, pieczonymi ziemniakami, frytkami bądź ryżem. Do tego sprawdzi się także lekka sałatka lub surówka.