Łosoś ze szparagami to pyszna, zdrowa i sycąca propozycja na wiosenny obiad. Zobacz, jak łatwo możesz go wykonać

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: gbh007/ Getty Images


Łosoś ze szparagami to łatwe w przygotowaniu i szybkie danie, które nie wymaga wiele pracy. Sprawdzi się na wiosenny obiad bądź kolację na ciepło. Jest lekkie, a jednocześnie pożywne i zdrowe. Można przyprawiać je i podawać na wiele sposobów, więc każdy może stworzyć wersję idealną dla siebie.

Przepis na łososia ze szparagami

Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: średni

Składniki:

  • 2 filety z łososia,
  • 10 szparagów,
  • ząbek czosnku,
  • 1 łyżka (10 gramów) oliwy z oliwek,
  • pół cytryny,
  • 1 łyżka (15 gramów) masła,
  • pęczek koperku,
  • sól,
  • pieprz.

Czytaj też: Pomysł na obiad. Ryba z brokułami pod chrupiącą kruszonką [PRZEPIS]

Jak zrobić łososia ze szparagami?

Przygotowanie:

  1. Umyj i osusz filety z łososia. Wyjmij ości.
  2. Przypraw filety solą i pieprzem. Posiekaj drobno koperek i posyp nim filety,
  3. Ułóż łososia na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia bądź w naczyniu żaroodpornym. By nie był suchy, polecamy tę drugą wersję. Połóż go skórą do dołu.
  4. Na rybie umieść po pół łyżki masła.
  5. Z cytryny odkrój dwa plastry. Ułóż je na łososiu.
  6. Umyj szparagi i odłam zdrewniałe końcówki.
  7. Obierz i zetrzyj ząbek czosnku.
  8. Szparagi połóż koło łososia, dopraw je czosnkiem, posyp solą i pieprzem. Polej oliwą.
  9. W międzyczasie piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
  10. Danie piecz około 30 minut. jeżeli decydujesz się na pieczenie bez pokrywki bądź na blasze, całość powinna być gotowa szybciej, jednak sprawdzaj rybę w trakcie pieczenia, by nie była sucha.

Jak podawać łososia ze szparagami?

Łososia ze szparagami najlepiej jeść jeszcze na ciepło. Można podawać go z purée ziemniaczanym, pieczonymi ziemniakami, frytkami bądź ryżem. Do tego sprawdzi się także lekka sałatka lub surówka.

Idź do oryginalnego materiału